Nyheter

Nu ska det avgöras! VOC Mekonomen Rallys riksserier 2015 kör final i Örebro
Nu ska allt avgöras i VOC Mekonomen Rallys nationella serier, SommarSerien och SverigeSerien. Rikspokalen i Örebro är arenan för årets sista batalj. Nu ska pallplatser, pokaler och medaljer anno 2015 få sina slutgiltiga ägare. Och det mesta är ännu inte slutligt avgjort. Det är laddat för ännu en episk årsavslutning i VOC Mekonomen Rally.

Att det är tufft ända in på mållinjen i årets sista tävling är mer regel än undantag i VOC Mekonomen Rally, men i år är det alldeles speciellt tufft.

- Den nya regel vi har infört i år som innebär att alla ska räkna med finaltävlingen i sina individuella serier har verkligen tillfört extra spänning och krydda ända in på säsongsupploppet.
I år är det ovanligt mycket som ligger vidöppet inför finaltävlingen, berättar klassansvarig Roger Fransson.

Tom Kristensson är i praktiken klar segrare i Elit A

Den enkla matematiken är i-och-med att alla ska räkna med finalen att årets resultat för varje förare är det antal poäng man har inför finalen plus de poäng man kör ihop i finaltävlingen, det vill säga allt mellan noll (om man inte kommer till start) och de trettio poäng man får för en seger.

- För Tom och CoDrivern Timmy Berntsson är SverigeSeriesegern i praktiken redan klar, direkt man tar emot tidkortet och därmed säkrar 5 poäng så kan ingen slå duon. I SommarSerien är man trots en helt överlägsen serie faktiskt inte lika klara, men kommer man bara i mål så är man faktiskt helt säkra även där med de poäng som det inbringar. Bakom Tom och Timmy är det intressantare, kvartetten Lars Ohlsson, Christer Westerdahl, Ingvar Nilsson och Daniel Andersson slåss hårt om de övriga pallplatserna i såväl SverigeSerie som SommarSerie. En trevlig kuriosa är att Kim Nilsson faktiskt fortfarande har chans på en pallplats i SommarSerien trots en motig säsong bortom all rim och reson.

Eckhardt är årets man i Elit B

Frederick Eckhardt och Codriver Charlie Ekström har i praktiken haft ett stabilt grepp om handlingarna i Elit B hela året.

- I SommarSerien är de faktiskt redan oslagbara, det är den enda placering i serierna som faktiskt redan är 100 % klar. Huvudkombattanterna i striden om de övriga pallplatserna i SommarSerien är en hel rad namn: Erik Stenberg, Rasmus Lundh, Per Allo, Mattias Andersson och Kent-Ola Björklund kan alla nå pallen. Att påstå att det kommer att laddas friskt är nog inget man blir miljonär på hos Betsafe, eller ens något som de ger odds på.

André Nygren i Cupklassen

Årets stora stjärnskott i VOC Mekonomen Rallys Cupklass och, törs vi påstå, även i svenskt rally i stort heter André Nygren.

- Årets resa för 21 åringen från Torsby har varit helt fantastisk. Han gjorde rallydebut så sent som i januari i år med en tredjeplats direkt i debuten. Sedan har han gått från klarhet till klarhet, det enda som kunnat störa André har varit tekniska problem. VinterSerien säkrade han redan i februari uppe i Vännäs. Han säkrar SverigeSerien i samma sekund som han tar emot tidkortet i Örebro. I SommarSerien kan han fortfarande utmanas även om segern känns högst sannolik även där - en trippel alltså inom nära räckhåll i VOC Mekonomen Rally, en av landets allra tuffaste rallyklassser, i debutsäsongen! Vad ska man säga?

Daniel Thorp, Fredrik Hagelin och Emil Andersson är huvudutmanarna och först i kön att ta övriga pallplatser i både SverigeSerie och SommarSerie. Men de är långt ifrån ensamma. Både Sverige- och SommarSerie i årets Cupklass är vidöppna och så tajta poängmässigt att i princip alla förare som idag ligger topp tio kan avancera upp till pallen om allt faller in rätt.

- Unikt! Och om det är någon som tvekar på att det kommer att laddas friskt även här så kan ni omedelbart sluta med det. På lördag eftermiddag har vi resultatet.

Elias Lundberg eller Isac Nordström i juniorklassen!

Årets namn i VOC Mekonomen Rallys juniorklass har varit Elias Lundberg. Men han har hela tiden utmanats av kompisen Isac Nordström.

- Även om Elias har plockat i stort sett storslam så kan han snubbla på målinjen. Isac har fortfarande möjlighet att snuva Elias på segern i både SverigeSerie och SommarSerie. Dessa unga herrar kommer med all sannolikhet att sluta etta och tvåa i serierna. Bakom dem så är den kvarvarande pallplatsen i SommarSerien en fajt mellan brödena Holm, Rasmus och Johan. Rasmus redan klar i SverigeSerien medan Johan fortfarande kan utmana i SommarSerien.

Efter målgång tar vi oss snabbt till fashionabla Resturang Ritz

Efter finaltävlingen i Örebro flyttar vi oss till den fashionabla restaurangen och nattklubben Ritz i centrala Örebro, ett etablissemang framröstat som en av landets finaste nattklubbar. Där blir det traditionell middag och prisceremoni under festliga former.

- Vårt prisbord ska också fördelas, som vanligt lottas detta i huvudsak ut bland Topp-10 i respektive klass: A-B-C och Junior. Och i sedvanlig ordning så måste man vara där för att ta emot sitt pris, annars går priset vidare till någon annan.

Spännande upplösning på en fantastiskt spännande säsong! Välkomna till en fantastisk final. Och till en fantastiskt spännande prisutdelning i stilfulla lokaliteter.

Roger Fransson