Nyheter

Kevin Hansen mästare i RX Lites Cup
Kevin Hansen vann mästerskapstiteln i RX Lites Cup 2015 när finaltävlingen avgjordes i Italien på Autodromo di Franciacorta [Oktober 18] tillsammans med FIA World Rallycross Championship. Han blev tvåa i tävlingen efter sin namne Kevin Eriksson.

Hansen toppade tättrion när de kom till den sista deltävlingen och hade med sig en 11-poängsledning, men ändå var inget avgjort. Kevin höll huvudet kallt och var topptre i alla fyra kvalomgångarna och sammanlagt kvalade han som tvåa och hade pole position i den andra semi-finalen.

Innan semi-finalerna visste Kevin att han var tvungen att ta sig vidare till final för att kunna säkra titeln. Men när hårdaste konkurrenten Thomas Bryntesson körde sönder en hjulupphängning på sin RX Lites i semi-finalen innan Kevins, visste han att vad än som hände så var mästerskapstiteln säkrad. Unge Hansen kunde köra resterande delar av tävlingen utan press och att behöva tänka på poängsituationen. Kevin blev tvåa i sin semi-final och sedan även i finalen, för att slutligen kunna kliva upp på pallen som ny mästare i RX Lites Cup 2015.

"Det känns så underbart att få avsluta den här säsongen med ytterligare en plats på prispallen här i Italien. Jag var inte så nervös inför den här tävlingen, men ju närmare avgörandets stund i semi-finalen började ändå nerverna kittla rejält. Innan semi visste jag att jag var tvungen att bli minst topptre för att komma till final och då kunna ta mästerskapet, men när jag såg att Bryntesson saktade ner på banan i semi-finalen innan min så förstod jag att jag hade vunnit mästerskapet och efter det kunde jag bara njuta av bilkörningen i de två sista loppen," berättar Peugeot 208 Lites föraren.
"Jag var nöjd med dagens andraplats för jag tog inga risker på den sönderkörda banan, men mest av allt är jag nöjd med mitt team och hur otroligt hårt de jobbar för mig och oss. Utan dem skulle det inte gå. Teamkänslan är fantastisk och att få bli mästare ihop med dem är lycka."

Hansen startade i andra led i finalen på en regnblöt bana, men kom bra av startlinjen och utmanade för ledning in mot första sväng, men valde att släppa av och gå in bakom istället.
"Finalen var ganska kaotisk inledningsvis, jag gjorde några misstag själv och Kevin [Eriksson] var riktigt snabb. Jag skulle ha kunnat vara först genom första sväng om det absolut hade behövts men jag ville inte ta några chanser utan istället riktade jag in mig på att få avsluta säsongen med att köra i mål. Vi hade redan mästerskapstiteln i hamn, och det var det viktigaste, så att få köra om en pallplats var bara bonus."

RX Lites Cup har varit en stenhård kamp i toppskiktet genom hela säsongen så Hansen vinst var desto sötare.
"Det har varit så tufft i år, mycket värre än förra säsongen och vi har varit många som har slagits om segrar. Teammässigt har det varit stabilt och vi har haft roligt tillsammans. Vi har plockat poäng kontinuerligt och det är det som har lönat sig i längden. Jag är så så GLAD för att vara mästare," summerar Kevin Hansen.

Teamchef för Peugeot Red Bull Hansen, Graham Rodemark har jobbat sida vid sida med Kevin sedan han började sin rallycrosskarriär.
"När vi började jobba med Kevin i Suzuki Swift Junior i Brittiska Mästerskapet så såg vi direkt hans potential och utifrån det har han växt och har presterat utifrån det. Att få göra den här resan med Kevin är fantastiskt. Han har hanterat den mentala pressen fenomenalt bra den här helgen och har hållit ihop sig själv på ett bra sätt. Jag är verkligen stolt över honom," säger den engelske ingenjören.

RX Lites Cup, Italien:
1 Kevin Eriksson (SWE)
2 Kevin Hansen (SWE)
3 Joachim Hvaal (NOR)
4 Oliver Eriksson (SWE)
5 Simon WagoSyversen (NOR)
6 Simon Olofsson (SWE)

RX Lites Cup championship standings :
1 Kevin Hansen (SWE) 178
2 Kevin Eriksson (SWE) 166
3 Thomas Bryntesson (NOR) 160
4 Joachim Hvaal (NOR) 107
5 Simon Olofsson (SWE) 106
6 Simon WagoSyversen (NOR) 81


Susann Hansen