Nyheter

Inför SSRC finalen - läget i 2WD och lite om sträckorna.
Det som skiljer Sydsvenska Rallycupen från andra serier och mästerskap är att både de som vinner grundserien och de som vinner slutspelet belönas rikligt. Utöver 147.000:- från grundserien skall nu ytterligare 120.000:- fördelas i slutspelet.

Slutspelet, finalen, körs nu lördagen den 24 oktober med High Chaparral som bas. Notskrivaren och en av cupens grundare Anders Martinsson beskriver sträckorna så här:

SS1 & 6 High Caparral
Snabb asfaltsinledning med trånga vägbyten i häftig westernmiljö. Sista delen tuff sträcka på grus inne i skog med flera lyft. Perfekt för publiken för att få se förarna på nära håll.

SS 2 & 5
Underbar snabb byväg över krön och lyft, här kommer de tävlande ställas på stora och svåra prov. Flera bra ställen i just i byn med långa svepande kurvor där det kommer att bli härlig bilåka. Relativt snabbt mot mål om man vill se de tävlande sladda i riktigt höga farter. Perfekt för publiken då de får se bilarna två gången men bara en kort paus mellan omgångarna.

SS 3
Inleder på en lite smalare skogsväg, säkert svårt för de tävlande att hitta linjen i körningen. Vägbytet efter km 1.60 blir sträckan snabbare och lurigare genom gårdar och med luckor i naturen,fram till vägbytet km 3,09 som kommer fort på och är skymt. Gasen i botten fram till vägbytet km 4,17 som också kommer fort på för de tävlande , lätt att åka rakt fram där.

SS 4
Snabb till mycket snabb sträcka. Första delen rytmisk följsam allmän väg. Partiet rund gården sevärt där man följer de tävlande länge. Vill man se häftig rallykörning i höga farter är det bäst att gå in från mål.

På dessa vägar kommer värdiga vinnare att utses i de fyra klasserna. I alla klasser slåss man om 30.000 kr, femton till ettan, tio till tvåan och fem till den som blir trea.

Vad är mer naturligt än att avsluta försnacket med den klass som har varit mest oviss och haft flest olika segrare under året, alltså R2 2WD. Förra året intervjuade vi segraren Pierre Fransson men eftersom han vann i år igen så byter vi och tar pulsen på tvåan, Johan Green från Hässleholm, istället.

I femton år, från 2001 och minst 150 tävlingar framåt har Johan varit VW:s modeller trogen frånsett lite vänsterprassel med en fransyska i form av en Renault. Grävmaskinisten och egenföretagaren har kört mer eller mindre varje år men i år har han ansett sig ha tid att satsa lite mer och deltagit i alla SSRC:s tävlingar och då har också framgångar kommit.

-"Känns bra att ha blivit etta både i Rally över Gränsen och i Snapphanerallyt och det gör ju att ambitionen inför finalen inte kan vara något annat än en seger", säger Johan, " jag ser väl Rickie, Fransson och Zeijlon som de värsta konkurrenterna men det finns faktiskt en handfull till tänkbara segrare i klassen"

Just 2WD är nog den klass där tempot är högst och antalet potentiella segrare störst. I de tävlingar i år i SSRC då Svenska Rallycupen varit på besök har gästande förare med SM?meriter inte hängt med i det höga tempot som Johan och hans klasskamrater dragit upp. Med det som bakgrund är det inte förvånande att Johan sneglar mot en SM-satsning 2016.

-"Det är en riktigt hög klass på förarna men det är också väldigt hög klass på tävlingarna och jag ser gärna fler samarrangemang liknande Rally över Gränsen, Rally Småland och Rally Blekinge. Inte så jobbigt för klubbarna om man hjälps åt och när man ändå har åkt hemifrån och "förstört" en lördag kan det vara roligt att få några mil SS att ta itu med", avslutar Johan och ser fram mot finalen med tillförsikt.

A-förare 2 WD har haft fem olika segrare på de tio deltävlingarna, tyvärr uteblir två av dem från finalen då både David Bellborg, Ryd och Mattis Olsson, Gullabo drabbats av motgångar under den senare delen av säsongen och pausar lite.

I B-klassen har Tim Pettersson, Wäxjö dominerat men utmanades på slutet av Viktor Karlsson, Nybro som avslutade med två raka segrar. C-klassen har dominerats av Thobias Pettersson, Gränna och Rickard Mattisson, Karlskrona.

Kan då någon från B- och C-klassen utmana A-förarna. Om vi tittar lite på resultatet från årets sista tävling Rally Blekinge så skiljer det inte så mycket mellan A och B. Viktor Karlsson blev som B-förare fyra totalt i 2WD bara 0,74 sek per km efter segraren medan C-vinnaren Thobias Pettersson var 2,51 sek per km efter. Men låt oss se vad som händer när startordningen vänds och alla kör på lika villkor.

Vi ser fram mot en spännande final på High Chaparral.

Mats Bergman