Nyheter

Inga oväntade segrare i SSRC Finalen
Det som skiljer Sydsvenska Rallycupen från andra serier och mästerskap är att både de som vinner grundserien och de som vinner slutspelet (Finalen) belönas rikligt. Utöver 147.000:- från grundserien skulle nu ytterligare 120.000:- fördelas.

Slutspelet, finalen, kördes lördagen den 24 oktober på tre fantastiska, småländska specialsträckor plus en publiksträcka inne på High Chaparral. Banan gav 30 utslagsgivande kilometer att skilja förarna åt och värdiga vinnare skulle på så sätt utses i de fyra klasserna. I alla klasser slogs man om 30.000 kr, femton till ettan, tio till tvåan och fem till den som blir trea.

Sammanlagt har mer än 475 olika förare kommit i mål i årets tävlingar och strax över 60 av dem gjorde nu upp om titeln Mästare i Sydsvenska Rallycupen. Antalet som kommit i mål är något mer än föregående år och cupen förstärker helt klart sin position i rallysverige.

I klassen för R1A Grupp E trodde vi i förhandssnacket att de två A-förarna skulle dominera totalt. Så blev också fallet och mellan Stefan Ottosson, Vetlanda och Thobias Svensson, Hörby skiljde det i mål endast 1,7 sekunder eller strax över sex tiondelar av en sekund per kilometer. Men trots att Stefan och Thobias kamp får anses jämn så var den inget mot kampen om tredjeplatsen där B-förarna Jesper Larsson, Kristianstad och Andreas Olsson, Kalmar slogs om tiondelar hela tävlingen. Avståndet mellan dem på enskilda sträckor var 0,7, 1,5, 2,3, 0,4 och på sista sträckan 0,7 sekunder, vilket gjorde att Jesper tog tredjeplatsen med två tiondelars marginal eller omräknat sju tusendelar av en sekund per kilometer. Tror att Andreas kan räkna upp ungefär hundra ställen där han förlorade den tiden och de 5.000 kronorna som skiljde en fjärdeplats från en tredjeplats. Keith Wennberg, Skillingaryd var även i år bäste C-förare och det räckte till en femte plats.

Små, men inte jättesmå, var marginalen R1B i Grupp F VOC Mekonomen Rally. Det var också i denna klass B-och C-förarna tydligast lade sig i kampen om de tre första platserna men utan att nå ända fram. I täten som oftast Tom Kristensson, Hörby men tvåan i grundserien Anton Jansson, Kind fick denna dag ge sig mot Christer Westerdahl, Skillingaryd som tog hand om andraplatsen. B-föraren Sebastian Skoog, Wäxjö var den B-förare som kom närmast sin klassegrare då det skiljde 0,9 sek/km till Tom. Även segern i C-klassen Robin Liljegren var i denne klass närmast segraren med ett avstånd på 1,7 sek/km.

R4 4WD må kallas Kungaklassen men inte för att den är störst och ger de tätaste kamperna utan mer för att kungen sitter helt ohotad. Ingen kunde denna dag stå emot Stoffe Nilsson, Hässleholm som vann med mer än halvminuten för Robin Adolfsson, Wäxjö och minuten före 2013 års segrare Åke Jacobsson, Emådalen.

Den största klassen och det riktiga getingboet med minst tiotalet möjliga segrare var klassen för trimmade tvåhjulsdrivna R2/R3 2WD. Men skulle möjligen en B-förare kunna utmana de etablerade A-förarna? En av dem, Anton Claesson, Grimslöv, gjorde faktiskt det och gick in på en sjätte plats jämfört med hans nionde plats i förra årets final. C-föraren Rickard Mattisson var även han ovanligt högt upp i prislistan, för att vara C-förare, med en elfte plats.

Redan på den inledande publiksträckan satte framför allt fem förare upp ett väldigt högt tempo. Christopher Zeijlon, Skillingaryd, Johan Green, Hässleholm, Robert Scholander, Eksjö, Thomas Grönberg och Magnus Johansson, Älmhult kom i mål inom två sek. Men på den andra sträckan, 8,1 km Vissö gjorde Christopher ett avgörande ryck och distanserade de andra med mellan fem och tolv sekunder, ett avstånd som visade sig omöjligt att ta igen. Närmast var Magnus Johansson som med en fantomtid på sista sträckan gick från fjärde till andra plats och petade ner Johan Green till den tredje.

Cupledningen tackar för ännu ett framgångsrikt år och ser nu fram mot 2016. Under november månad kommer tävlingskalender och andra nyheter att presenteras när cupen nu går in på sin åttonde säsong

Missa inte att följa SSRC på hemsida www.ssrc.se och på Facebook www.facebook.com/sydsvenskarallycupen/.

Mats Bergman