Nyheter

Sprint i stora Rally-SM
Sju deltävlingar och samtliga räknas. Rally-SM 2016 har förutom de vanliga ?långtävlingarna? också en sprint i kalendern.

Nyligen berättade arrangörerna av Rally-SM att de via föreningen MAS (Motorarrangörer i Sverige) tar över driften av mästerskapet. I själva serien ingår även sommarsprinten i Norrköping, men inte i uppdraget att sköta SM.

- Det stämmer. Sprinten har inte MAS ansvaret för, men det är ändå en deltävling i stora SM, säger Håkan Johansson i utskottet.

Sprinten körs i två klasser, två- och fyrhjulsdrivet och de tio främsta i respektive del går vidare till final. Hur kommer då poängen att räknas och fördelas i SM-serien?

- Vi räknar samman de två kvalåken, utifrån det resultatet delar vi ut poäng i de klasser vi har i stora SM, säger Håkan. Power stage, hur blir det med den?
- Det blir ingen sådan i sprinten, säger Håkan.

När kvalet är avslutat växlar tävlingen över till den TV-sända delen av SM-veckan i Norrköping, och medaljer står på spel i Sprint sommar.

Men redan sista veckan i januari genomförs ett Sprint-SM vinter i Piteå. Den tävlingen ingår inte i Rally-SM.

- Arrangören där har bara möjlighet att bereda plats för 30 startande, och det räcker inte på långa vägar för det intresse vi idag har i stora SM. Därför tar vi in sommarsprinten i år, så får vi utvärdera hur vi ska göra till ett annat år, säger Håkan.

Annemo Friberg