Nyheter

Stolt presenterar vi 2016-års tävlingar i VOC Mekonomen Rallys alla fyra nationella serier
Stolt presenterar vi 2016-års tävlingar i VOC Mekonomen Rallys alla fyra nationella serier

Säsongen 2016 blir ett år av hittills sällan skådat slag i VOC Mekonomen Rallys samtliga nationella rallyserier. De senaste säsongernas lyckade test med att förutom den väletablerade SverigeSerien också köra en Vinter- och en SommarSerie permanentas. En säsong av idel topptävlingar. Och där vi spetsar med att på nytt besöka Finland och de finska mästerskapens finaltävling i Tammerfors med vår SverigeSerie i september, en tävling som utsetts till Finlands bästa tävling flera år i rad.

Konceptet på de olika seriernas uppbyggnad står fast. Ryggraden är klassens och en av svenskt rallys verkliga kronjuveler, VOC Mekonomen Rally SverigeSerie. Vinterdelen av SverigeSerien kompletteras med ytterligare en tävling till en VinterSerie, och i Sommardelen av säsongen byts Tammerfors ut till ett återbesök i Nora och skapar med detta en separat SommarSerie.

- Vår ambition är att skapa en arena för alla. Vissa vill fokusera vinterrally på snö och is, andra bara sommar på grus, återigen andra vill köra full säsong på alla olika underlag. Samtidigt är ambitionen att SommarSerien ska vara lite enklare och billigare att köra, därför väljer vi att inte ta med Finland i den serien, förklarar klassansvarig Roger Fransson.

Börjar säsongen i Torsby, sedan bär det norrut till Vännäs.

Nästa års säsong börjar som flera gånger tidigare i Torsby, i år igen i form av en dubbeltävling, den tävling som i år fick pris som Årets Tävling av VOC Mekonomen Rallys aktiva.

- Efter Torsby går vi vidare med ett kärt återbesök i Vännäs, där har vi inte varit med SverigeSerien sedan 2011. Sedan kommer den enda del av säsongen som ännu inte är helt klar. Vi jobbar på en söndagstävling ?på väg hem? för de flesta i klassen dagen efter Vännäs, ett sätt att göra resan upp till norr extra tilltalande. Ambitionen är också att ha en speciell hantering av besiktning som gör att vi kan köra söndagstävlingen väldigt tidseffektiv med tidig första start och därför också ovanligt tidig målgång så att de allra flesta av oss hinner hem på söndag kväll.

Med detta så är SverigeSeriens vinterdel och även VinterSerien klar.

- Vi har också en reservplan i den händelse att den planerade söndagstävlingen inte skulle gå i lås. Och det är inte vilken reservtävling som helst utan minst sagt ärevördiga Bergslagsrallyt som i så fall går in i vår VinterSerie, skulle inte det vara en intressant ny bekantskap för vår klass så säg?

Kristianstad och Växjö. Och dessutom Götene i SommarSerien.

Sedan fortsätter säsongen på känd mark.

- Det som i fjol hette Rally Över Gränsen men som i år kommer att heta något annat gjorde entré i vår klass med dunder och brak i våras. Det rallyt inleder vår grussäsong som deltävling i både Sverige- och SommarSerie även i år. Detsamma gäller Växjö veckan före midsommar som är närmast en institution i VOC Mekonomen Rally.

Däremellan hinner vi också besöka Götene, ett kärt återseende för klassen, med vår SommarSerie.

Kil och Tammerfors. Och Nora kompletterar i SommarSerien.

Att VOC Mekonomen Rally startar upp såväl Sverige- som SommarSerie efter semestern med att köra Kil har också närmast blivit en tradition.

- Men i år kan det bli stora förändringar i den tävlingen. Det finns en plan att flytta hem den tävling som några år har körts i trakterna av Grums upp till Kil igen. Oavsett vilket så kan vi som vanligt vänta oss rallyvägar av toppkvalitet.

Efter det styr vi kosan till Nora för deltävling i SommarSerien.

- Nora gjorde debut som arrangör i VOC Mekonomen Rallys nationella serier i år, och en debut med kraftig mersmak. Ett jättefint arrangemang och vägar som mer eller mindre är gjorda för våra bilar.

I SverigeSerien bär det däremot av till Tammerfors igen där vi är en tung del av ett rally av internationellt toppsnitt.

- Tammerfors är ett fantastiskt äventyr. I skrivande stund jobbar vi med modellen för vårt deltagande i detta fantastiska rally men så mycket är säkert att vi kommer att satsa hårt på att göra deltagandet så ekonomiskt som det bara går med allt från förbilligade resor till smidigt boende och anpassat tidsschema.

Av olika skäl vet vi inte när och om vårt deltagande är genomförbart igen så känner ni att ni skulle vilja känna på ett fantastiskt Finländskt rally så planera in detta redan nu.

Och gemensam final i Örebro.

Vi avslutar också säsongen traditionsenligt med Rikspokalen i Örebro med efterföljande middag, prisutdelning och festligheter på kvällen efter tävlingen. Finalen är gemensam för både SommarSerien och SverigeSerien. Och precis som i år så ska alla räkna med finalen i sina personliga serier, finaltävlingen får alltså inte strykas och väljer man att inte åka den så måste man räkna med en nolla i sin serie.

- Även om detta av förklarliga skäl inte är klart ännu så är ett hett tips att vi samlas under den enorma kristallkronan på fashionabla Ritz för årets prisceremoni.

Vi i organisationen känner oss jättestolta över serieupplägget inför nästa år. Självklart hoppas vi att alla ni aktiva känner detsamma.

Välkomna till ännu ett fantastiskt år med VOC Mekonomen Rally.

/ Roger Fransson med organisation