Nyheter

Midnattssol i Vimmerby
Småländska Vimmerby blir centralort för Sveriges största historiska rallytävling, KAK Midnattssolsrallyt 2016, vilken blir mer kompakt och mer utmanande än tidigare år.

Många utmanande grusvägar gör Småland till en mycket ändamålsenlig region för tävlingen och intresset från de inblandade kommunerna har varit stort.

- Med Vimmerby som centralort kan vi tillföra både fräschör till tävlingen och bredda utbudet av aktiviteter för hela familjen, säger Lars Jonsson, KAK Midnattssolsrallyt.

I Vimmerby har det länge arrangerats stora motorevenemang och vanan från stora publiktillströmningar finns, inte minst tack vare Astrid Lindgrens Värld.

- Men minst lika viktigt är att motorklubbarna i trakten är engagerade, och att det finns bra rallyvägar i närområdet, påpekar Lars Jonsson.


Arne Bäckström och Mikael Ståhl, Haninge MK, segrade i 2015 års KAK Midnattssolsrally med sin Audi quattro. Redan efter målgång var siktet inställt på en ny seger 2016. Foto: Thomas Lindberg.

Sträckningen för 2016 års tävling är under uppbyggnad och tack vare ett brett utbud av vägar blir tävlingen betydligt mer kompakt än tidigare då de långa transportsträckorna försvinner. Det kommer både de tävlande och publiken till nytta.

- Absolut, det ger oss mer tid för varandra och för intressanta kringaktiviteter.

KAK Midnattssolsrally har de senaste två åren haft Västerås som bas, och att tävlingen nu flyttas till Småland är en del av tävlingens tradition.

- Västerås har varit ett fantastiskt ställe att ha rallyt på, men Midnattssolsrallyt har ofta flyttats runt. Nu ser vi fram mot en snabb och spännande tävling i Småland 2016, säger Lars Jonsson, KAK Midnattssolsrallyt.

2016 är första gången som tävlingen körs helt och hållet i KAK:s regi.

- Vi har blivit varmt välkomnade av regionen. Vi är stolta över att kunna visa våra deltagare en ny del av Sverige, och att vi kontinuerligt kan förnya tävlingen, säger Philip von Mecklenburg, KAK.

Anmälan till 2016 års KAK Midnattssolsrally öppnar i mars, men redan i januari släpps Rallyinfo på midnattssolsrallyts hemsida. Tävlingen körs under vecka 26.


Stig Angervagn och Göran Lönnmark, Almunge MK, var snabbast och mest publikfriande med sin Ford Escort under förra Midnattssolsrallyt. De tvingades bryta men Andervang siktar på en revansch i Vimmerby 2016. Foto: Thomas Lindberg.

Rallyhistorik

KAK Midnattssolsrallyt är Sveriges, och ett av norra Europas, största rally för historiska tävlingsbilar, Appendix K. Midnattssolsrallyt 2016 är öppet för bilar byggda 1985 eller tidigare. Midnattssolsrallyt kördes i sin ursprungliga tappning mellan 1950 och 1964. Sedan 2006 körs Midnattssolsrallyt som en historisk tävling med två huvudklasser: Historic - tävlingsbilar i full fart, och Regularity - rallyinspirerade standardbilar som ska hålla en snittfart om 50km/h. Rallyt följs främst av en stor nationell publik men har också under åren väckt intresse internationellt. Världs-, Europa- och Svenska mästare samt flertalet internationella tävlanden kommer att delta i tävlingen.

Rallyinfo om 2016 års tävling släpps i januari och anmälan öppnar i mars.

Mer information om KAK Midnattssolsrallyt finns på www.midnattssolsrallyt.com

Robert Gustavsson