Nyheter

Mats Jonsson tillbaka i SM ett år efter motorhaveriet
Ett år efter det totala motorhaveriet är Mats Jonsson tillbaka i Östersund Winter Rally. 19:e SM-guldet är målet för rallyikonen.

För två år sedan var Per-Gunnar "P-G" Andersson överlägsen i Rally-SM. Mats Jonsson hängde helt enkelt inte med, hans gamla Escort räckte inte till. Därför bytte han upp sig till den Skoda Fabia WRC P-G varit så snabb med. Tyvärr kom han bara en enda sträcka i Östersund Winter Rally 2017, innan det skramlade till och all olja rann ur tre stora hål i motorblocket.

Att renovera en "värsting" WRC kräver tålamod.
- Ja, så kan man säga! Det är svårt att få tag i delar, om man inte har obegränsat med ekonomiska resurser, säger Jonsson.

Själva motorn var klar lagom till hans 60-års dag i slutet av november. Ändå var inte racern körklar.
- Vi fick bakslag på motorstyrdon och elektronik. Vi fick en lånebox från Tyskland, men med fel program. Så bilen gick inte som den skulle, suckar Mats.

Nu, exakt ett år sedan motorn tystnade, gör han comeback i Rally-SM. Ett mästerskap som han kört i alla år och tagit hem guldmedaljen till Forshaga MC hela 18 gånger. Med det är han unik i svensk motorsport, en ikon för unga talanger och en publikmagnet.

- Målet måste vara att ta jämna 20 guld innan jag lägger av! Omöjligt är det inte. Som vanligt har Mats Jonsson till sin hjälp Johnny Johansson, från Lindesberg, i högerstolen.


Mats Jonsson köpte en Skoda Fabia WRC inför fjolårets SM-säsong för att ta sitt 19:e guld. Men dessvärre havererade motorn redan i andra tävlingen. Exakt ett år senare är den raceklar igen till Östersund Winter Rally. Foto: Annemo Friberg

Annemo Friberg, presschef