Nyheter

Tjeckiskt filmteam följer Fredrik Åhlin i SSR
Landslagsföraren Fredrik Åhlin gästar South Swedish Rally (SSR), årets tredje deltävling i Rally-SM och den första på grus. I hans följe har han ett tjeckiskt filmteam på tolv personer.

Den 26-årige värmlänningen har nyligen kommit hem från Azorerna med en välförtjänt andraplats i FIA ERC U28, första deltävlingen i Rally-EM.

- Azorerna var lärorikt med smala, snabba vägar på hög höjd. Vi körde ibland in bland molnen och såg bara tio meter framför oss, säger Fredrik Åhlin.

Förhoppningsvis blir det inte lika besvärligt väder när Rally-SM fortsätter med SSR den 11-12 maj i skogarna runt Älmhult. För tre år sedan, då landets största grustävling hade sin bas i Karlskrona, gjorde Fredrik Åhlin ett inhopp - och vann.

- Jag vet att vi är starka på grus, så självklart ska vi gå för seger även om det blir stenhårt, fortsätter Åhlin.

För värste konkurrenten, och landslagskollegan, Mattias Adielsson är också anmäld - båda kör varsin Skoda Fabia R5. Åhlin vann SM-premiären i Vännäs, för att sedan ta stryk av Adielsson i Östersund.

Ett tjeckiskt filmteam på tolv personer anländer till Älmhult under tävlingsveckan för att följa Fredrik Åhlin från start till mål och samla material till en dokumentär för Skodas räkning.

- Det är mycket tack vare filmteamet vi kommer, för de ville ha en tävling i maj och South Swedish Rally passade perfekt. Det blir jättekul att få tävla på hemmaplan igen, fortsätter Åhlin.

Totalt ska tolv sträckor köras på sammanlagt cirka 125 km. Start på fredagseftermiddagen med publiksträckan ?Millebygden?, som körs två gånger. Därefter går SM-fältet på lördagen ut på längre skogsvägar där snabbaste förare för dagen vinner.

- Förmodligen har jag aldrig tävlat i Älmhult förut, det är i alla fall inga sträckor som jag ser framför mig. Men den saken hjälper Joakim mig med, säger Fredrik.

Innan start får alla deltagare köra igenom sträckorna i mycket lugnt tempo och göra anteckningar om hur vägen ser ut, så kallade noter. Dessa förmedlar sedan co-driver Joakim Sjöberg till sin förare, vartefter de tar sig fram i högsta tempo.

- Gör vi ett riktigt bra arbete under rekognoseringen av sträckorna är mycket vunnet redan där. Sedan är det bara att köra, säger Fredrik och skrattar lätt.

SM-tabellen i Trimmat 4WD (R5) toppar Mattias Adielsson före Fredrik Åhlin, 61 poäng mot 46 poäng.

Annemo Friberg, presschef