Nyheter

Thomas Ravelli kör Midnattssolsrallyt
Målvaktslegendaren Thomas Ravelli är klar för start i motorsportklassikern KAK-Midnattssolsrallyt.

- Jag älskar att köra bil och förr, när det fanns handbroms på bilarna, tyckte jag om att åka omkring på grusvägarna och sladda, säger Ravelli vars rallyuppladdning går i fotbollens tecken.

Den 27 juni bjuder nämligen bronshjälten från 1994 in till livesänt VM-möte mellan Sverige och Mexiko i festivaltältet i centrala Vimmerby.

VM-fotboll från Ryssland, Thomas Ravelli och KAK-Midnattssolsrallyt! Vilken oslagbar kombo. Bakom idrottsikonens debut som rallyförare ligger eventföretaget Simon Promotions vilja och ambition att bjuda rallypubliken på något alldeles extra. Thomas Ravelli bakom ratten i en klassisk rally Opel i KAK-Midnattssolrallyt är snudd på extra allt.

- Vi har ett stort hjärta till rally och var en av pusselbitarna för att få rallyt till Vimmerby. Sedan dess har vi jobbat med flera kringaktiviteter. Att nu få möjligheten att genomföra detta känns förstårs riktigt bra, säger Simon Johansson/Jerker Ekelund.

Thomas Ravelli är smålänningen som aldrig upphör att imponera - och leverera. Fotbollskarriären, som förutom VM-bronset 1994 bland annat även innehåller 143 A-landskamper och åtta SM-guld, avslutade han visserligen 1999, men Ravelli är fortfarande en vinnare. 2014 stod han som slutsegrare i populära "Mästarnas mästare" i Sveriges Television och nyligen slog han till med att vinna Kanal 5-satsningen "Superstars". Två TV-titlar som vittnar om mångsidighet, uthållighet och taktiskt skarpsinne.

Frågan är nu om 58-åringen, som faktiskt är från Vimmerby, kan överraska och övertyga igen? Den här gången som rallyförare.

- Vi får se. Jag tycker om att prova på och lära mig nya saker, och att köra en riktig rallybil på grus är en upplevelse jag verkligen ser fram emot, säger Thomas och tillägger med ett skratt:

- Jag vet att jag får god hjälp och möjlighet att testa och träna innan, för jag vill ju inte se ut som en gubbe i hatt som de andra måste tuta på för att komma om.

Riken att bronshjälten från VM 1994 ska bli en bromskloss i det 175 bilar stora startfältet är ganska liten. Ravelli kommer att få de förberedelser han vill ha och i tävlingen ska han lotsas av rutinerade och meriterade kartläsaren Miriam Walfridsson.

- Det ska bli jätteroligt att få göra den här starten tillsammans med Thomas, en verklig ikon som verkar ha en riktig vinnarskalle. Vi gillar båda nya utmaningar och jag ska hjälpa honom efter bästa förmåga. Målsättningen är i första hand att vi ska ta oss i mål, ha roligt längs vägen och få till en riktigt bra utvecklingskurva, säger Walfridsson, som har stor erfarenhet av rallytävlingar både på internationell och nationell nivå.

Även om han är mest känd för sina insatser i fotbollsmålet är det här inte första gången Thomas Ravelli själv kör bil i motorsportsammanhang. Han har tävlat i folkrace två gånger och testat racerbanan i Falkenberg.

Men sin första, riktiga fartupplevelse fick han för snart 59 år sedan. På en grusväg i Småland.

- När jag och tvillingbrorsan Andreas skulle födas tillstötte komplikationer så de fick ta vår mor i ambulans från Vimmerby till sjukhuset i Västervik. Den färden ska ha gått i rallyfart.

Kanske är det just den resan som ligger till grund för Thomas Ravellis motorsportintresse i allmänhet och Formel 1 i synnerhet? Köra bil gillar han under alla omständigheter och får han säga det själv är han en ganska bra chaufför.

Lugnare nu är förr dessutom.

- Jag har aldrig orsakat någon krock eller olycka och försöker alltid tänka ett steg längre när jag är ute i trafiken.

Den förmågan kommer Thomas Ravelli säkert att ha nytta av i KAK-Midnattssolsrallyt, tävlingen för historiska rallybilar från 1990 och tidigare. Rallyklassikern avgörs 27-30 juni med Vimmerby som centralort. Arrangör är Kungliga Automobilklubben, KAK.

KAK-Midnattssolsrallyt mäter totalt 80 kil och avgörs på 17 specialsträckor i Kalmar och Östergötlands län. Deltagarantalet är i år begränsat till 175 ekipage och till start kommer förare från hela världen.

Som historiskt rally har KAK-Midnattssolsrallyt avgjorts sedan 2006. Ursprungstävlingen kördes första gången 1950, men efter 15 sommartävlingar blev den en vintertävling 1965 och bytte namn till Svenska Rallyt.

Regerande mästare i KAK-Midnattssolsrallyt är flerfaldige svenske mästare Mats Jonsson. Tillsammans med Anders Moberg vann han tävlingen i en Mazda 323 4WD 2017.

Simon Johansson