Nyheter

Tom Kristensson och Henrik Appleskog tog en 4:e plats på Kanarieöarna
Tom Kristensson och Henrik Appleskog tog en 4:e plats på Kanarieöarna

I den andra deltävlingen i Junior-EM, Rally Islas Canarias, på Gran Canaria, tog paret en 4:e plats i sin Opel Adam R2. Man tog därmed även de första poängen i mästerskapet, efter att ha brutit den första deltävlingen på Azorerna.

- Vi är både väldigt nöjda och lite besvikna med tävlingen, berättar Tom på söndagen inför hemfärden.

- Nöjda med att vi genomförde tävlingen enligt den plan vi hade, att köra fort men säkert, och att noter och samspel i bilen stämde perfekt på de mycket krävande och krokiga sträckorna i bergen i de centrala delarna av ön, säger Tom. Men lite besvikna att vi inte fick till den sista lilla farten för att nå en plats på pallen.

- Samtidigt var det viktigt för oss att fullfölja, ta en bra placering och poäng, för fortsättningen i mästerskapet, förklarar Tom.

- Våra konkurrenter körde verkligen fort, och det var sekundstrid hela vägen in i mål, efter två dagars tävling och drygt 20 mil specialsträckor, fortsätter Tom.

Det skilde 56 sekunder till segraren Cago Diogo från Portugal, som även vann på Azorerna, och 21 sekunder till tredje placerade österikaren Simon Wagner. Däremellan placerade sig Toms teamkamrat i ADAC Opel Rallye Junior Team, Martins Sesks från Litauen, 9 sek från segrare. Att det var jämt och att tempot var högt fick sitt pris genom att en av favoriterna, spanjoren Elfrén Llarena, åkte av på SS 10 och bröt.

- Precis som vi förväntade oss var tävlingen en helt ny erfarenhet. Sträckorna var helt annorlunda, både till karaktär och underlag, än vad de, som jag har erfarenhet från mina två år i Opel Adam Cup i Tyskland, där de är mer av typen "rakt och vinkel", och asfalten annorlunda, fortsätter Tom.

- Första loopen av sträckorna på förmiddagen gick bäst för oss, då det var lite dimma och fuktig vägbana, så var det ofta i Tyskland, och då fick vi en bra känsla i körningen.

- Nu ser vi fram emot nästa helg, då vi skall köra SM-tävlingen South Swedish Rally, med huvudkvarter i Älmhult, med vår egen Opel Adam R2, och på grus, avslutar Tom innan det är tid att borda planet hem.

Ställningen i Junior EM: 1. Cago Diogo 77 poäng, 2. Martins Sesks 57, 3 Elfrén Llarena 33, 4. Simon Wagner 29, 5. Dominic Broz 23, 6. Tom Kristensson 19.