Nyheter

Åhlin vann ett tufft South Swedish Rally
Landslagsföraren Fredrik Åhlin tog i helgen sin andra totalseger i South Swedish Rally. Han ledde från första metern till sista.

Det 43:e storrallyt i södra Sverige hade Älmhult som centralort, med de tolv sträckorna i skogarna runt omkring. Publikprovet på Millebygden inledde och redan där var Karlstads meriterade landslagsförare värst, tätt följd av göteborgaren och landslagskollegan Mattias Adielsson. Därmed var den förväntade jakten igång.

Trots att Adielsson fick punktering direkt på lördagens morgon och snurrade på sträckan efter, var han inte längre bort än att ett misstag från Åhlins sida skulle räcka för avancemang. Men något grovt sådant kom inte.

- En fantastisk tävling! Det finns många snabba förare här hemma så vi har förberett oss lika noga som utomlands och det höll hela vägen, säger en nöjd Åhlin.

Av 82 startande tvingades dock 32 bryta. Många med tekniska bekymmer då de småländska vägarna är både krokiga, snabba och omgivna av stenar, vilket frestar hårt på bilarna. Den sista sträckan stoppades så länge efter en avåkning, att tävlingsledningen beslutade att stryka den för att inte äventyra säkerheten. Förare och kartläsare togs till sjukhus för observation, dessbättre utan allvarliga skador.

Även Fredrik Åhlin kände på en sten på sträcka sju och fick köra de två kommande sträckorna med en böjd styrarm.
För Mattias Adielsson gick mötet med en av alla stenar sämre. Han slog i höger fram och det var färdigåkt då länkarmen gick av.

- Jag är så klart besviken. Åhlin har kört sin Fabia R5 långt mer än jag, och vi hängde ändå med bra och jag hade stenen med i noterna. Ändå kom vi för nära, suckar Adielsson.

Tyvärr lär inte den svenska rallypubliken, som vallfärdade ut i skogarna, få se någon mer fight i år mellan Åhlin och Adielsson. Den senare satsar vidare för att nå SM-guld i Trimmat 4WD, medan Åhlin jagar medalj i EM.

Resultat till South Swedish Rally levereras av Resultatservice/Racetiming och finns här.

Segrare i respektive klass i South Swedish Rally:
Huvudklassen Trimmat 4WD (R5): Fredrik Åhlin, Karlstad MC, Skoda Fabia R5, 56.33,1.
Övriga 4WD: Tobias Johansson, Ludvika MS, Mitsubishi Evo 9, 58.40,8.
Trimmat 2WD (R3): Patrik Flodin, Ilsbo MK, BMW M3, 1.00.16,8.
Otrimmat 2WD (R2): Jonas Bodin, Grödinge MK, Peugeot 208 R2, 1.03.50,2.
JSM Trimmat (R3): Pontus Lönnström, Nora MK, Volvo 940, 1.01.37,7.
JSM Otrimmat (R2): Jari Liiten, Sandvikens MK, Peugeot 208 R2, 1.02.39,8.

Annemo Friberg