Nyheter

Rally Biltema 1300RallyCup
I helgen som gick var det då äntligen dags att sparka igång grussäsongen i 1300RallyCup, Nybro AC var egentligen först ut men tvingades att ställa in den tänkta premiären på grund av en allt för långdragen vinter och Rally Biltema i Karlstad fick istället ansvaret att arrangera första grustävlingen. Ett lång och härlig dag med sol och värme där första bil startade redan kl 09.00 och första bil i mål runt 16.00, sex riktigt bra sträckor och trevliga funktionärer bjöds det på.


Totalt 16 ekipage i 1300RallyCup varvid vi hittade 3 i ungdomsklassen som startade sist i fältet. Ola Strömberg som inte lyckats fått med sig Co-driver Britt-Marie hem från Spanien lurade istället ner VM-meriterade Anders Fredriksson i högerstolen på sin 100-hästars sukka. Anders som är van vid lite mer pulver under huven tyckte ändå det va en rätt trevlig dag och erkände att han faktiskt åkt sukka en gång tidigare, men det var 1989. Mycket rutin i den bilen för dagen alltså. En annan åldring i cupen är Rolf Andersson som hade parkerat sin Mk1 i garaget och istället tog ur sin nyinköpta Mk2a på premiärtur.

SS1

Lång transport ut till sträcka ett som ska komma att strykas pga av en olycka lite senare under dagen, alla cupekipage får efter detta en och samma tid. Några som hade lite flyt med detta var William Binbach / Victor Johansson som hade varit av vägen och tappat lite tid redan i första sväng, precis framför ögonen på Robin Norling och Mattias Sundström som tvingats bryta i den samma med motorproblem.

SS2

Snabbast på sträckan var Robert Andersson med kartläsare Carl-Gustaf Karlsson, sekunden efter Binbach / Johansson och ytterligare 2,9 sekunder efter honom sladdar Strömberg / Fredriksson in trots en miss i ett vägbyte. Jämnt värre precis som det brukar vara alltså och då saknade vi ändå Joakim Rydin / Magnus Simensen som brukar vara med och kriga i toppen när man fick bryta med bortslaget bakhjul.

Top 5
1. Robert Andersson / Carl-Gustaf Karlsson Eskilstuna MK 7,22,5
2. William Binbach / Victor Johansson Kolsva MS 7,23,5
3. Ola Strömberg / Anders Fredriksson Nora MK 7,26,4
4. Krister Morén / Martin Morén Kolsva MS 7,30,1
5. Andreas Abrahamsson / Tobias Abrahamsson Katrineholms MK 7,35,0

SS3

Trots att det är den kortaste sträckan för dagen rörs det om en hel del i toppen, Robert Andersson och Karl-Gustaf tvingades bryta med motorproblem, Krister och Martin Morén träffade ett träd vid sidan av vägen och tvingades kasta in handduken. Även Andreas och Tobias Abrahamsson åkte av vägen, fastnade på dikeskanten och tappade flera minuter. Man lyckades dock ta sig vidare och på nästkommande service kunde man rikta både framvagn och bakaxel för att kunna köra vidare och kriga om viktiga sträckpoäng. Strömberg / Fredriksson snabbast på sträckan före Binbach / Johansson. Adam Carlsson / Dennis Norén som börjar få upp tempot efter en avåkning i finaltävlingen i höstas rundar av top 3.

1. Ola Strömberg / Anders Fredriksson Nora MK 2,57,3
2. William Binbach / Victor Johansson Kolsva MS 3,01,4
3. Adam Carlsson / Dennis Norén Smk Nyköping 3,05,1
4. Anton Larsson / Hans-Erik Larsson MK Ratten 3,13,5
5. Juha Liimatainen / Roger Lindholm Smk Trollhättan 3,15,8

SS4
Strömberg / Fredriksson fortsätter dryga ut ledningen men det är fortfarande långt ifrån avgjort

1. Ola Strömberg / Anders Fredriksson Nora MK 4,19,8
2. William Binbach / Victor Johansson Kolsva MS 4,24,7
3. Adam Carlsson / Dennis Norén Smk Nyköping 4,37,2
4. Andreas Abrahamsson / Tobias Abrahamsson Katrineholms MK 4,41,2
5. Juha Liimatainen / Roger Lindholm Smk Trollhättan 4,41,4

SS5
Nu har Binbach / Johansson lagt i en ny växel och knappar in viktiga sekunder i kampen om förstaplatsen och inför sista sträckan skiljer det endast 1,6 sekunder till Strömberg / Fredrikssons fördel.
1. William Binbach / Victor Johansson Kolsva MS 7,05,9
2. Ola Strömberg / Anders Fredriksson Nora MK 7,10,4
3. Andreas Abrahamsson / Tobias Abrahamsson Katrineholms MK 7,27,0
4. Anton Larsson / Hans-Erik Larsson MK Ratten 7,27,9
5. Adam Carlsson / Dennis Norén Smk Nyköping 7,31,4

SS6

Då flera i cuptoppen brutit under dagen var det en ganska lång väntan för Strömberg / Fredriksson vid sträckmålet innan Binbach / Johansson med startnummer 9 dyker upp. Det visar sig att rutinen inte riktigt räcker till och William Binbach tillsammans med Victor Johansson tar hem sträcksegern med över 7 sekunder.
1. William Binbach / Victor Johansson Kolsva MS 5,52,1
2. Ola Strömberg / Anders Fredriksson Nora MK 5,59,7
3. Adam Carlsson / Dennis Norén Smk Nyköping 6,09,7
4. Juha Liimatainen / Roger Lindholm Smk Trollhättan 6,16,5
5. Anton Larsson / Hans-Erik Larsson MK Ratten 6,17,8

Summering

William och Victor tar hem en riktigt imponerande första seger i 1300RallyCup, stort grattis till er grabbar. Ola får trösta sig med att han fortsätter hålla cupledningen i och med att andra i toppen fick bryta eller inte kom till start. Adam Carlsson och Dennis Norén tar hand om tredjeplatsen.

Vi i 1300RallyCup har tillsammans med våran tävlingssponsor HiQ en insamling till Barncancerfonden och i helgen sätter vi istället för att dela ut fina prispengar in 4400:- på vårat insamlingskonto.

Var med och hjälp oss med denna insamling på https://www.barncancerfonden.se/rally-mot-cancer4 eller gå in på våran hemsida och tryck på Barncancerfondens logga.

Stort tack till arrangören och alla funktionärer som gjort ett toppenjobb i helgen, nu laddar vi om för nästa deltävling i Kopparberg om en månad.