Nyheter

Denna vecka startar Sydsvenska Rallycupen del 1
Med Simrishamnsmixen inleds grundserien i Sydsvenska Rallycupen. De sju deltävlingarna som leder fram till finalen ger förare i alla klasser möjligheten att komma bland de främsta i den så kallade Prispottslistan baserat på placeringen i den egna bil- och förarklassen. Bonusen efter det är förstås möjligheten att placera sig så bra att man är bland de som är kvalificerade till finalen i höst.

Vi börjar med att granska standardklasserna som på lördag inleder sin väg mot final och inte minst första priset i Prispottslistan.

I grupp E var det ett antal år tillbaka bara tre namn att välja på när segrare skulle utses. Stefan Ottosson, Vetlanda, Erik Bergman, Skillingaryd och Thobias Svensson, Hörby delade broderligt? på segrarna i flera år. Den ende som är kvar i klassen är Stefan medan Erik finns i 2WD och Thobias debuterar i 4WD. Stefan har dock flera gånger fått se sig utmanad av Jesper Larsson, Kristianstad och det är ingen vildsint gissning att segern hamnar hos någon av dem. Möjligen utmanad av Jonas Lindfors, Eskilstuna som vänder hemåt med bra placeringar från 2018 bland annat i Marknadsnatta i bagaget.

I B-klassen får tre ekipage dela på favoritskapet. 2017 års bäste C-förare Kjell Svenson, Ryd är tillbaka efter ett års uppehåll och får slåss med Erik Sundqvist, Ljungby och Keith Wennberg, Skillingaryd. Utmanare är Jonas Molin, Skene som 2018 visade att han trivs på skånska vägar med sin seger i Anderslövsrallyt.

I C-klassen vill säkert Johan Widerberg, Simrishamn ha revansch efter den plötsliga sortin i Rally Blekinge 2018 som innebar ett rejält tapp i totallistan. Per Johansson, Kind blev segrare då men kommer han att kunna upprepa det?

Ungdomsrally har liksom övriga klasser förändrats då flera förare försvunnit men inte på grund av prestation utan av åldersskäl. Kvar och med mest rutin är Emil Friman, Vetlanda. Emil har radat upp pallplatser sen debuten i april 2017, bara två år sedan alltså. Största skillnaden är väl att pappa Andreas nu får lämna plats i högerstolen till Jörgen Samuelsson, Lessebo.

Volvogängets A-klass har förra årets suveräner som först startande i klassen. Både Patrik Fredriksson, Fryksdalen och Henrik Levin, Hörby har tävlat flitigt under vintern både i Sverige och utanför landets gränser. Detta gör att de borde ha ett försprång före utmanarna Jim Nilsson, Hörby och hemmasönerna och nyblivna A-förarna Andreas och Fredrik Persson.

I B-klassen har det blivit ett tomrum efter bröderna Persson som nu kanske fylls upp av Mattias Erelt, Wäxjö eller Filip Svensson, Eslövs. Utmanarna här är ledaren av Sverigeserien 2019 Jacob Johannesson, Gullabo som under vintern kört upp sig till B-förare.

Från C-klassen har Simon Johansson, Wäxjö klassat upp sig och Emil Karlsson, Ljungby bytt till 2WD så de som ?står i tur? att stiga fram jämfört med 2018 är Christer Alfredsson, Asarum och Marcus Kjellkvist, Skillingaryd. Spännande att se vad Marcus klubbkamrat Johannes Josefsson kan göra med sin Grupp F Golf bland alla Volvo.

Vi återkommer med lite om 2WD och 4WD också inom kort.

Helt uppdaterade regler, poängberäkningar och prispottslistor finns publicerade på hemsidan www.ssrc.se samt på Facebook, sök på ssrc.

Varmt välkomna till Sydsvenska Rallycupen 2019.

Mats Bergman