Nyheter

115 år efter starten går tävlingsbilen i mål !
Inte mindre än 115 år efter starten går Sveriges äldsta bevarade tävlingsbil, en Vabis 1903, i mål på Stockholms Stadion.

Bilen tvingades bryta Sveriges första "Automobiltäfling" 12 juni 1904 men går nu äntligen i mål lördag 18 maj kl 13:00.

Vabis 1903 är Sveriges äldsta bevarade och körbara tävlingsbil och enda överlevande fordon från den första biltävlingen som arrangerades i Sverige. Bilen ägs av Surahammars kommun och har iordningställts av Aros Motorveteraner.

Vabis 1903 var den fjärde bil som konstruerades av Surahammars Bruk och byggdes på dotterföretaget Vagnfabriks Aktiebolaget i Södertälje (Vabis) varefter den försågs med kaross från Paris. Bilen är numera körklar och deltog i höstas i det anrika uppvisningsloppet i Storbritannien London-Brighton Run, där bilen väckte sensation och belönades med flera hedersutmärkelser och priser.

Det var SAK - Svenska Automobil Klubben (1906 namnändrad till KAK, Kungliga Automobil Klubben), som den 12 juni 1904 arrangerade Sveriges första "Automobiltäfling".
Startfältet samlade totalt 10 bilar och man startade vid dåvarande Idrottsparken (idag Stockholms Stadion). Tävlingssträckan var Stockholm-Uppsala ToR, och just denna Vabis tvingades bryta tävlingen söder om Uppsala med endast 7 mil kvar till mål pga en trasig drivaxel.

Nu 115 år senare, med start kl 9:00 på morgonen, kommer bilen att köra den sista sträckan från Flottsund, söder om Uppsala, till Stockholm och äntligen gå i mål lördag 18 maj kl. 13.00 vid Stockholm Stadion (Södra entrén/Drottning Sofias Väg).

Vid målgången kommer ekipaget att flaggas in gemensamt av KAK (Kungliga Automobil Kubben) och MHRF (Motorhistoriska Riksförbundet).

Vabis 1903 kommer dagen efter, söndag 19 maj, att delta i Gärdesloppet/Prins Bertil Memorial och startar den motorhistoriska kortegen kl 8:50 från Hagaparken och med målgång på Djurgården. Den står sedan uppställd vid MHRFs tält under hela Gärdesloppet och blir därmed en del av MHRF 50-års firande.

Wilhelm Douglas
Generalsekreterare
Kungliga Automobil Klubben