Nyheter

Nytt avtal tryggar Rally-SM
10 JUL 2019 08:00
Svensk Bilsport har tecknat ett nytt ettårigt samarbetsavtal med arrangörerna av Rally-SM, Motorarrangörerna i Sverige, MAS. Det innebär att Rally-SM 2020 är tryggat, och inom kort kommer mästerskapstävlingarna att presenteras.

- Vi är glada över att vi har kommit överens samt att det finns en arrangörsmässig långsiktighet för mästerskapet, säger Lars Mattsson, ordförande MAS, och Anna Nordkvist, VD för Svensk Bilsport, i ett gemensamt uttalande.

Svensk rallysport befinner sig sedan några år tillbaka i en uppåtgående kurva både sett till elit, bredd samt tävlingar, inte minst avseende Rally-SM.

Denna framgång med Rally-SM bygger på ett mentorskap där etablerade SM-arrangörer stöttar nya. En viktig målsättning med Rally-SM:s "nytändning" är att ge nya och unga förare utrymme att tävla i större sammanhang.

- Rally-SM ska genom samarbete och kvalitetssäkring stärkas som mästerskap, som varumärke och som plantskola för svenska rallytalanger, framtida WRC-förare, förklarar Lars Mattsson, MAS som organiserar 13 SM-arrangörer.

- Vi är mitt i en resa, återtåg, för ett folkkärt mästerskap i en svensk nationalsport, fortsätter han.

Anna Nordkvist framhåller rallysporten som en av grundpelarna för svensk bilsport.

- För Svensk Bilsport är det viktigt att rallysporten, precis som våra övriga sportgrenar, utvecklas och blir mer attraktiva för såväl, förare, arrangörer och publik. Det har MAS arbetat väldigt hårt med under åren och det är något som vi tillsammans vill fortsätta utveckla för svensk rallys bästa och ett starkt och kvalitetssäkrat mästerskap är, utöver den årliga WRC-deltävlingen i Värmland, en hävstång för rallysporten och annan svensk bilsport. Från Bilsportförbundets sida följer vi idag upp unga rallytalanger genom vårt arbete med juniorlandslaget i rally. I vår juniorsatsning har många duktiga förare och kartläsare fostrats genom åren. Allra senast Emil Bergkvist, regerande juniorvärldsmästare, samt årets toppduo i JWRC - Tom Kristensson och Dennis Rådström, säger Anna Nordkvist.

Tävlingskalender för 2020
Sandviken 31 januari - 1 Februari
Vännäs 28-29 Februari
SSR 22-23 Maj
Skillingaryd - Datum ej klart.
Hässleholm 14-15 Augusti
ESR 4-5 September

Mer information om SM-serien i rally finns på www.rallysm.se