Nyheter

Tom och Henrik redo för fjärde deltävlingen i JWRC, Neste Rally Finland
Efter ett sommaruppehåll är nu Tom Kristensson, SMK Hörby, och Henrik Appelskog, Östergyllens RC, på plats i Jyväskylä inför legendariska VM-tävlingen Neste Rally Finland, den fjärde deltävlingen i årets JWRC, Junior VM, och den nionde i WRC.

Den finska deltävlingen är känd för snabba vägar med många krön och hopp, och kallas inte för inte för Formula 1 på grus. Förra året förnyades sträckorna med 65 % för att få ner medelhastigheten, men det går ändå fortfarande fort och med spektakulära krön och hopp. Årets sträckor är med vissa mindre förändringar samma som 2018.

Man skall avverka 23 specialsträckor på sammanlagt knappt 31 mil, med start på torsdag kväll med en kort sträcka i de centrala delarna av Jyväskylä. Målgång är på söndag eftermiddag. Tom och Henrik har en andra plats i JWRC, 9 poäng efter ledande spanjoren Jan Solans och 6 poäng före sin svenske kollega Dennis Rådström. För Jan och Tom är det första starten i Rally Finland, medan Dennis har 2 starter sedan tidigare.

- Jag har tävlat en gång tidigare i Finland, det var i en deltävling Volvo Original Sverigeserien 2014 med en Volvo 940, det är den erfarenhet jag har av finska vägar, säger Tom

- Men jag trivs på de snabba vägarna och karaktären här. Lite av samma karaktär som i Lettland, där vi kört två gånger med bra resultat. Av det vi hittills sett under rekognoseringen, så är det fina sträckor, precis som vi förväntat oss. Dessutom är hela atmosfären fantastisk här, kanske inte konstigt med tanke på hur stor rallysporten är i Finland, och alla de stjärnor de har och har haft, fortsätter Tom.

- Det gäller även att lita på noterna när det går fort över blinda krön, och att placera bilen rätt på vägen före krönen för att landa rätt efter. Då känns det tryggt att ha Henrik vid sin sida, det är ju tredje säsongen vi åker ihop, så vi vet hur vi vill ha det.

- Det här skall bli häftigt och, så får vi, som vanligt, till en bra känsla kan det här bli riktigt bra och framför allt skoj!

Förutom de tre i toppen finns det flera kandidater till topplaceringar bland de 14 ekipagen i startfältet., som alla tävlar i identiska bilar, Ford Fiesta R2 T från M-Sport. Estländaren Roland Poom, som ligger på fjärde plats, förra årets segrare i JERC, letten Martins Seks, som dock inte fått till det riktigt i år, är båda vana vid snabba vägar från tävlingarna i sina hemländer. Även segraren på Korsika, tysken Julius Tannert, och rumänen Raul Badiu, som förbättrat sina placeringar efterhand är inte ofarliga.

Spännande starter gör två nytillkomna finländare, Sami Pajari, som vunnit Flying Finn Future Star Award, och Aluksi Röyhkio. Som hemmaförare kan de mycket väl överraska.