Nyheter

Imponerande seger för Tom Kristensson och Henrik Appelskog i VM-tävlingen NESTE RALLY FINLAND
Tom Kristensson med codriver Henrik Appelskog tog en imponerande seger i JWRC-delen i Neste Rally Finland. Det var parets andra seger i årets JWRC, och har nu den fina serien 1-2-3-1 i de fyra deltävlingarna som avverkats.

Tävlingen inleddes med en kort stadssträcka i Jyväskylä på torsdagskvällen och här var tysken Julius Tannert snabbast, 0,9sekunder före Tom på tredje plats. Redan på den andra specialsträckan på fredagsmorgonen tog man kommandot, genom att vinna denna, och släppte sedan aldrig ledningen. Man visade tävlingen igenom stabil körning i högt tempo. Vinstmarginalen skrevs till slut med 1 minut och 28 sekunder före spanjoren Jan Solans, efter 23 specialsträckor på nästan 31 mil.

- Supernöjd och jättelycklig, jag hittar inte riktigt ord för hur jag känner mej just nu, säger Tom direkt efter målgången på söndagseftermiddagen.

- Första gången i Rally Finland och seger! Jag har inte varit här tidigare, inte som åskådare ens, men visste att det är en frän tävling med sina snabba vägar och många krön. Nu kan jag intyga att det stämmer, även om det fanns partier med smalare och sämre väg.

- Allt har gått enligt plan för oss, inte ett misstag eller missöde, inga punkteringar trots att det fanns en del uppkörda stenar.

- Henrik har gjort ett kanonjobb, man måste verkligen kunna lita på noterna när det går fullt över krönen, avslutar Tom, innan det är tid för honom och Henrik att möta fansen på plats. Efter fredagens sträckor ledde Tom och Henrik med 24,2 sek. över Jan Solans och 28,0 sek. över det andra svenska ekipaget, och en av huvudkonkurrenterna, Dennis Rådström. Det var tätt i toppen med 6 förare inom en minut.

Lördagen blev dramatisk, och de snabba finska grusvägarna krävde sina offer. Först försvann estländaren Martins Sesks, sedan i tur och ordning finnarna Sami Pajari och Aluksi Röyhkiö, Julius Tannert och den andre estländaren Roland Poom efter avåkningar. Samtliga kunde dock starta om på söndagen enligt de s.k. Rally 2 reglerna, dock med tidstillägg. På lördagskvällen, efter 19 specialsträckor, var ledningen för Tom och Henrik 25,2 sek. före Dennis Rådström och 1 min. 11 sek till Jan Solans, så det såg lovande ut för svensk dubbelseger.

Dramatiken uteblev inte heller på söndagen, då Dennis fick bryta på den 21:a sträckan med trasig kylare efter en avåkning. Det innebar att Roland Poom tog den tredje pallplatsen. Tom och Henrik tog även 8 sträcksegrar och de ger 8 extra poäng utöver de 25 man får för segern. Närmast var Dennis Rådström och Jan Solans med 5 sträcksegrar var.

I JWRC återtog nu Tom ledning på 95 poäng, Jan Solans har 94 och Dennis Rådström 61 poäng. I den sista deltävlingen, Wales Rally GB i början av oktober, är det dubbla poäng, både för placering och för sträcksegrar, så än är det inte avgjort vem som blir årets vinnare i JWRC.