Nyheter

Intresset för rally ökar - juniorboom i Rally-SM
Svensk rallysport befinner sig på frammarsch med en ny generation förare. I årets fjärde deltävling i Rally-SM, Kolsvarundan 17 augusti i Köping, är inte mindre än 20 förare anmälda i JSM.

Från arrangörshåll talar man om en ny juniorboom!

- Under de senaste åren har vi sett en 20 procentig ökning av antalet startande i JSM. Det är naturligtvis frukten av dels ett ökat rallyintresse, dels Svenska Bilsportförbundets och SM-arrangörernas gemensamma arbete med att lyfta nationalsporten även bland ungdomarna, säger Lars Mattsson (på bilden), ordförande för MAS, 13 samverkande arrangörer av Rally-SM.

I det nyligen avgjorda WRC-Rally Finland var juniorklassen, Junior WRC, länge en helsvensk duell mellan skåningen Tom Kristensson och värmlänningen Dennis Rådström. Men en knäckt kylare satte stopp för Rådströms vidare framfart, vilket innebar att Tom Kristensson kunde ta hem en säker seger före spanjorer, estländare och finnar.

Inför finalen i Storbritannien i oktober leder Kristensson JWRC, medan Rådström ligger trea.

Det innebär att ännu en ung svensk rallyförare kan bli Juniorvärldsmästare - sedan tidigare är Emil Bergkvist, Pontus Tidemand, Patrik Sandell och Per Gunnar "PG" Andersson det.

- Vi arbetar mycket medvetet från Rally-SM:s sida med att ge juniorerna rätt förutsättningar för att kunna gå vidare internationellt. Vi har slagit samman bilklasser för att skapa starka startfält, startavgiften är reducerad, vi har även en bra prispott med stöd av bland andra Tools och framför allt kan vi erbjuda tävlingar med "VM"-känsla sett till längd, antal specialsträckor, tempo och inramning, förklarar Lars Mattsson.

Han framhåller även instegsklasser som traditionellt folkrace (från 15 år) och den allt populära klassen ungdomsrally (från 16 år och krav på körkortstillstånd och handledare) som viktiga inkörsportar för blivande rallyjuniorer.

- Rally är precis som ridning och segling en materialsport, vilket innebär kostnader och även krav att man har uppbackande nära och kära bakom sig när man är ung. Många av deltagarna i JSM är rena familjeteam där, lite förenklat, pappa skruvar och muttrar, medan mamma kokar kaffe och tröstar när det går fel, avslutar Lars Mattsson, ordförande för de samverkande arrangörerna av Rally-SM.

Aktuella JSM-ställningar efter 3 av 6 deltävlingar

JSM Klass R2 (2 WD Otrimmat)
Hampus Jakobsson, SMK Nyköping, Peugeot, 64 poäng
Pontus Lönnström, Nora MK, Ford, 51 poäng
Victor Hansen, SMK Hörby, Peugeot, 49 poäng
Komplett tabell för klassen: https://www.resultatservice.com/rallysm/rallysm2019/rasm5.html

JSM Klass R3 (2WD Trimmat)
Simon Karlsson, Gullabo RC, Volvo, 67 poäng
Daniel Röjsel, SMK Dala Falun, Opel, 60 poäng
Johannes Joons, Skutskärs MS, Opel, 56 poäng
Komplett SM-tabell för klassen: https://www.resultatservice.com/rallysm/rallysm2019/rasm6.html

Göran Björklund
PR-/presschef Rally-SM