Nyheter

Hestra centrum för Skilling 500 2019
Om några dagar, den 31 augusti, är det dags för 2019 års Skilling 500 med Skillingaryds MK som arrangör. Det är andra året i rad tävlingen har Hestra strax norr om Gislaved -(fast i Hestra tycker dom att Gislaved ligger söder om Hestra)- som centralort med sträckor söder och väster ut. Förarna bjuds därför på vägar av mycket omväxlande karaktär. Tävlingens högkvarter och serviceplats är på Isamons Idrottsplats.

Tävlingen ingår i Sydvenska Rallycupen, 1300 rallycup samt Smålands och Södras DM.

Tävlingen omfattar fyra omväxlande sträckor på sammanlagt 36 km på en tolvmila bana. Samtliga sträckor har i olika riktning och skepnad varit med i tidigare tävlingar.

Först ut går Ungdomsrally där segraren bör heta Emil Friman, Vetlanda. Han har radat upp segrar i år och fortsätter nog på lördag.

Nästa klass är 1300 rallycup där ledaren Joacim Rydin, MK Ramunder är favorit särskilt som tabelltvåan Calle Carlberg, Nässjö bytt klass och återfinns på annan plats i startfältet.

Åtta startande i Appendix K är glädjande nog dubbelt så många som förra året och där får Sven-Åke Angerd, Norrahammar bära favoritskapet men arrangörsklubbens egen Patrik Axelsson får gärna överraska.

4WD denna gång ser ut att bli en tvekamp mellan Robin Adolfsson, Växjö och Mattis Olsson, Gullabo. Joachim Grahn, Simrishamn har lämnat återbud för att inte äventyra SM-ledningen i kommande helgs East Sweden Rally och lämnar därför fältet fritt för dessa två att göra upp om segern. Roligt med både B- och C-förare i klassen men ingen av dem är ännu mogna att utmana.

2WD i de olika förarklasserna är som alltid lika svårtippat. Sträckornas kan synas vara av Volvo karaktär men vårens tävlingar och resultat har lite vänt detta tankesätt upp och ner. Även i denna klass saknar vi några namn som satsar på SM. En av de som vågar dubblera är tvåan från Kolsvas SM tävling förra helgen Victor Karlsson, Vimmerby och som också därmed får finna sig i att vara favorit tillsammans med segraren från Hässleholm Johan Green. Utmanare finns många. Volvo gänget leds av Thomas Grönberg, Oskarshamn före Per Eriksson, Emådalen och Anton Claesson, Grimslöv. Alexander Axelsson, Skillingaryd tävlar i år sparsamt men vara femma förra året. Andra frågor är vad hans klubbkamrater Henrik Lennartsson, nu i Toyota, och Marcus Theorin i sin Golf kan uträtta. Henrik har inte kört med drivning fram på tjugo år och för några år sedan var Marcus totalt snabbast på en sträcka i en snarlik Corsa. Men sparsamt tävlande gör att vi inte lägger den pressen på honom utan bara gläds åt att han kommer till start.

Även i B-klassen 2WD finns det flera möjliga segrare. Johannes Haraldsson, Hässleholm vann sin hemmatävling men alltid snabba är Andreas Axelsson, Grimslöv, Elias Lörd, Hässleholm och Emil Karlsson, Ljungby. I C-klassen skulle det förvåna om inte segraren heter Torbjörn Karlsson, Grimslöv eller Simon Axelsson, Älmhult.

I A-förare Grupp E är det ännu en gång en tvekamp mellan Stefan Ottosson, Vetlanda och Jesper Larsson, Kristianstad men då klassen räknas ihop med B-förarna räknar vi med konkurrens från Erik Sundqvist, Ljungby som bara var knappt fem sekunder efter Stefan i Snapphanerallyt. Hemmahoppet Keith Wennberg och Hästvedas Sebastian Dahl kommer också att vara med i tätstriden.

I C-klassen är väl frågan om någon kan hota Lucas Ljungbäck, Hässleholm med färsk seger från hemmatävlingen. Johan Widerberg, Simrishamn och Per Johansson, Kind vill säkert. Per har faktiskt närmare till Hestra än de flesta av hemmaklubbens förare.

Jennie Blansch med pallplats från Hässleholm leder Smålands DM i klassen otrimmat Gr E C-förare. Tillsammans med storebror Joakim tävlar de i en Opel Astra. Hon laddar upp med semesterresa i Grekland innan tävlingen. - Vi har fixat med bilen efter Hässleholm då vi slog sönder växellådan och lite annat smått och gott. I övrigt sedvanlig genomgång av min bil, säger Jennie som siktar på fler DM-poäng för att dra ifrån i täten och hålla de manliga rallyförarna bakom sig.

Det är svårt att se att någon på allvar kan utmana de två toppnamnen i A-VOC Henrik Levin, Hörby och Patrik Fredriksson, Fryksdalen. Mest spännande är att se vad nyblivne A-föraren Calle Carlberg kan göra. Han har, i alla fall för dagen, lämnat 1300 rallycup, och ska nu slå sig in i getingboet A VOC.

B-klassen är extremt svårtippad. Palltipset får bli Jacob Johannesson, Gullabo före Mattias Erelt, Växjö och Jonas Magnusson, Hörby.

I Hässleholm liksom i Mästarmötet var det tredubbelt Skillingaryds MK i topp i C-klassen. Oscar Karlsson är den andra av klubbens C-förare som också leder sin klass i DM inför hemmatävlingen i sin bakhjulsdrivna otrimmade Volvo.

- Jag laddar upp med att känna över bilen inför tävlingen så allt är i sin ordning, det är viktigt att veta att allt är som det ska innan start. Jag har försökt att snygga till den också efter sista tävlingen då vi var emot lite på höger sida. Man ska alltid sikta högt så seger är målet till helgen. Det är särskilt skoj när det är en fajt mellan klubbmedlemmarna, säger Oscar som, har sin syster Nellie bredvid sig.

Marcus Kjellkvist är tvåa i samma DM-klass och ligger, inför lördagens hemmatävling, sex poäng efter och jagar sina klubbkamrater.

- Min uppladdning brukar inte innehålla något speciellt, kan bli att se på någon rallyfilm på nätet. Jag lägger lite mindre tid på rally i år, så bilen är inte riktigt genomgången än. Den står kvar på samma ställe som när vi ställde in den efter Hässleholms tävling. Men genomgången börjar ikväll. Oscar och Johannes har fått upp ett högt tempo så de två kan bli svåra att slå på lördag, men mitt mål är pallen i vilket fall, säger Marcus Kjellkvist som har med sig Inge Petersson som codriver.

Johannes Josefsson, i samma klass som Marcus och Oscar, har fått bra fart på sin VW Golf. Han ligger fyra i DM-tabellen och jagar sina klubbkamrater. Hur laddar han och kartläsaren Kjell Gustavsson upp?

- Det får bli en stabil frukost, sen ska man igenom besiktningen och allt runtomkring innan start. Det ska bli kul med en SSMK-fajt, men det vore roligt med lite konkurrens utanför klubben också. Mitt mål på lördag är, som alltid, en pallplats, berättar Johannes.

Välkomna ut i skogen nu på lördag den 31 augusti. Första start klockan 11 från Isamons Idrottsplats i Hestra. Program säljes från kl 9 på fredagen på Preem i Hestra och i Gislaved samt ICA i Tranemo och från 7 tävlingsdagen på Isamon och på Preem i Hestra.

Mats Bergman