Nyheter

Fördel Patrik Flodin - Johan Kristoffersson måste vara före i East Sweden Rally
Ett urstarkt startfält i samtliga bilklasser. Utsikterna är goda för att årets femte deltävling i Rally-SM, blir ännu en succé för nationalsporten. 86 ekipage är anmälda i SM/JSM-tävlingen.

- Hade vi även haft Pontus Tidemand på startlistan så hade East Sweden Rally varit på VM-nivå, säger tävlingsledaren Stefan Thaleman inför SM-rallyt som avgörs 6-7 september kring Linköping.

Inte på 20 år har Rally-SM varit en så starkt tindrande stjärna på den svenska motorsporthimmeln. Ett systematiskt samarbete arrangörerna emellan har inte bara kvalitetssäkrat mästerskapet, utan det har även blivit en startbana för en handfull juniorer att tävla internationellt i JVM och JEM. Två svenska förare - Tom Kristensson och Dennis Rådström kan bli juniorvärldsmästare, medan Mattias Adielsson nyligen kört hem en bronspeng i junior-EM. En fjärde, Emil Bergkvist, är regerande juniorvärldsmästare.

- Mästerskapet är på rätt väg, tävlingarna och deras upplägg håller internationell klass. I East Sweden Rally kör vi en superspecialsträcka runt Saab i Linköping två gånger på fredagskvällen, medan på lördagen kör vi två etapper med en långlunch inlagd. Totalt blir det elva specialsträckor med en sammanlagd längd på elva mil, berättar Stefan Taleman och tillägger att bansträckningen är "söder om Linköping".

East Sweden Rallys startfält toppas av duon Johan Kristoffersson och Patrik Flodin. Flodin har ett stabilt grepp om mästerskapet efter att den regerande världsmästaren i rallycross, Johan Kristoffersson, varit allt för offensiv i två av de hittills fyra körda deltävlingarna. Men de utmanas av PG Andersson och Fredrik Åhlin som båda kom till start i förra SM-rallyt i Kolsva och för avsikt att köra resterande tävlingar.

- Det är riktigt kul att både PG och Fredrik kommer till start. Båda har visat, även om de inte kan bli mästare men väl ta en medalj, att de kan utmana både Flodin och Kristoffersson. Det var Fredrik som ledde Kolsvarundan innan bromsarna gav upp, påminner Stefan Taleman och spår att East Sweden Rally kan bli en ny fyrkamp Flodin-Kristoffersson-Åhlin-Andersson.

Inför East Sweden Rally, deltävling 5:6, är SM-ställningarna följande:

Trimmat 4WD (R5)
Patrik Flodin, Ilsbo, 103 poäng
Johan Kristoffersson, Arvika, 66 poäng
Martin Berglund, Gävle, och Mattias Monelius, Örebro, 61 poäng

4WD Övrigt
Joachim Grahn, Simrishamn, 84 poäng
Henrik Carlzon, Lindesberg, 61 poäng
Kristoffer Gustavsson, Katrineholm, 60,5 poäng

Otrimmat 2WD (R2)
Robert Andersson, Eskilstuna, 72 poäng
Pontus Lönnström, Nora, 64,5 poäng
Albin Nordh, Ydre, 62 poäng

Trimmat 2WD (R3)
Robin Sandberg, Älmhult, 79,5 poäng
Jonas Åkesson, Karlskrona, 57,5 poäng
Kristian Johansson, Kind, 51 poäng

Göran Björklund