Nyheter

55:e TV-Svängen sätter SSRC-rekord
När anmälan till SMK Hörbys klassiska rallytävling TV-Svängen stängde i onsdagskväll stannade man på 183 anmälda. En siffra som betyder 50 bilar mer än 2018 och dessutom deltagarrekord för året i Sydsvenska Rallycupen.

Tävlingsledare Eva-Marie Hasslöf är så klart både nöjd men även lite förvånad över att man i sista deltävlingen av SSRC/DM möter så här stort intresse för tävlingen nästa lördag den 14 september.

- Normalt brukar det vara färre startade mot slutet av cupen då många som inte längre har chans på topplaceringar stannar hemma, menar Eva-Marie.

- Så att vi fick så här många anmälda tog oss faktiskt lite på sängen och ska jag vara helt ärlig trodde vi nog som bäst på ungefär samma antal startade som i fjol...

Bertil Gunnarsson, tävlingssekreterare har varit med i arrangörsstaben för TV-Svängen sedan början av 70-talet, är även han överraskad över antalet anmälda.

- Vågar inte säga att det är rekord med startade, men helt klart är det med i "topp-fem" under de 55 gånger TV-Svängen arrangerats.

Med så stort startfält ställer det nya och ännu högre krav på gänget som har de tyngsta positionerna i tävlingsledningen. Förutom Eva-Maj och Bertil är det SMK Hörbys rutinerade och i år biträdande tävlingsledare, Mia Nilsson som tillsammans med ansvariga för banan Linn Wingren och Magnus Larsson får extra mycket att stå i.
Ett litet krux är att startplatsen på Parktorget i centrala Hörby inte är riktigt dimensionerad för att kunna husera så många uppställda bilar samtidigt.

- Här hoppas vi för förståelse från både tävlande och publik för att få ihop det hela, menar Mia Nilsson.

- Parktorget kommer enbart att vara öppet för rallybilar, medan servicebilar och publik får leta upp platser på kringliggande gator plus att det även finns gott om utrymme vid både Lågehallarna och Hörby Idrottsplats. Därifrån tar det bara någon minut att promenera ner till torget!

Alternativet till att det nu blir lite trångt på Parktorget hade varit klart sämre, betonar Mia.

- Alternativet hade så klart annars varit att gallra i startfältet. Nu låter vi alla starta och då blir det istället lite av "finns det hjärterum finns det stjärterum" som gäller.

Den 55:e TV-Svängen ingår som final i Sydsvenska Rallycupen, Rally-DM för både Södra BF och Smålands BF. Dessutom kör rikstäckande Rallyklassikerna även dom en deltävling för Klassiska/Historiska Rallycupen, som bara den lockat nästan 40 ekipage.

- Jättekul att få se så många långväga gäster i sina fina gamla rallybilar, en given publikdragare, menar Eva-Marie.

Just publiken får en högtidsstund den 14 september och speciellt vid specialsträcka två, där "Bilmånsson Arena" kommer att finnas med massor av olika aktiviteter för hela familjen.

Tommy Svensson