Nyheter

Stoffe eller Jocke, vem vinner den 55:e TV-Svängen!
När den 55:e TV-Svängen rullar igång på lördag är den stora frågan om Stoffe Nilsson, Hässleholm ska lyckas försvara fjolårssegern och ta en elfte triumf i tävlingen. Eller om nästan redan klara svenska mästaren Joachim Grahn, Simrishamn med tre tidigare segrar, den senaste 2017, blir för svår? Eller blir det rentav småländsk seger vilket tävlingssekreterare Bertil Gunnarsson varnar för.

- Ingen av skåningarna har med toppstriden i Sydsvenska Rallycupen att göra vilket däremot ledaren Mattis Olsson från Gullabo och sexan Robin Adolfsson i allra högsta grad har.

- Blir därför inte ett dugg förvånad om det blir småländsk seger i år, menar Gunnarsson.

Ändå är det utan tvekan Grahn med kartläsare Rickard Nilsson som har ett litet övertag i det som han brukar omnämna som "Lilla-VM". Tre raka SM-segrar finns på kontot plus att han kör tävlingens utan jämförelse vassaste bil, en WRC Ford Fiesta som kördes i Rally-VM för bara något år sedan. Lägg även till att "Jocke" trivs på de luriga sträckorna kring Hörby, då ser det också onekligen ljust ut för maskinstationsägaren från Åhuskärr.


Joachim Grahn är tillsammans med kartläsare Rickard Nilsson på väg mot sitt första SM-guld men före detta väntar TV-Svängen på lördag.

Stoffe Nilsson däremot har haft ett motigt år som började med en tung krasch och därefter har den "nygamla" Subarun krånglat mest hela tiden.

- Inte många minuter rally jag fått köra i år, berättar Stoffe.

Senast kom där dock lite ljus i tunneln då det blev seger i "Karlskronapokalen" dessutom med en bil som fungerade.

- Riktigt skönt att för en gångs skull bara kunna fokusera på att köra och nu är jag laddad för en ny seger i min favorittävling, konstaterar en taggad Stoffe.


Stoffe Nilsson, Hässleholm har tio segrar i ryggen när han på lördag ska försöka ta en elfte i SMK Hörbys "TV-Svängen".

Med andra ord är det ingen lätt match som väntar de småländska utmanarna som även de trivs utmärkt på de skånska vägarna. Medan Mattis morot i helgen blir att säkra SSRC-segern har Robin något annat som lockar.

- Har två raka inteckningar i "Tommy Svenssons Vandringspris" och på lördag ska det med hem till Växjö, lovar Robin.

2003 var Sune Jönsson, Hässleholms MK nära att vinna TV-Svängen men gick ge sig med någon sekunds marginal och efter det lades hjälmen på hyllan. Nu gör Sune comeback genom att hyra GN Motorsports R5-Fiesta och målsättningen sticker inte Sune under stol med.

- Nu ska jag göra det jag missade för 16 år sedan!

Det är stenhårt i toppen av SSRC där det bara skiljer en enda poäng mellan ledande Mattis i sin vassa R5-Fiesta och värmlänningen Patrik Fredrikssons betydligt beskedligare VOC-Volvo 940. På tredje plats finns Simrishamns Mercedes-åkare Johan Widerberg som är tolv poäng efter.

Årets upplaga av SMK Hörbys klassiker har lockat rekordstort startfält, runt 180 bilar kommer att rulla ut från Parktorget i centrala Hörby på lördag. Kul är också att klubben som vanligt är man böjd att tillägga, dominerar startfältet med 26 hemmaekipage. Härifrån sätts fokus på om Joachim Kristiansson ska lyckas säkra guldet i Rally-DM som även detta ingår i tävlingen. I helgen som gick körde han hem titeln i RS-DM och nu är förhoppningen att göra en dubbel. Men han och kartläsare Roger Clausson möter hårt motstånd i den gulvita Toyotan.

- Rena getingboet i tävlingen största klass, 26 bilar stor, menar Gunnarsson som fortsätter.

- Tippar att småländska trion, Viktor Karlsson, Thomas Grönberg och Per Eriksson plus Hässleholms Johan Green blir de som blir svårast för "Jocke" att få bukt med.


Joachim Kristiansson, SMK Hörby säkrade guld i RS-DM i söndags och vill nu även köra hem samma ska i Rally-DM ihop med kartläsare Roger Clausson.

I fjol slutade äkta paret Henrik och Ida Levin, SMK Hörby tvåa totalt i SSRC, men en "nolla" i resultatkolumnen i år gör att familjen Levin i år bara är sjua. Istället är det DM-guldet som hägrar för paret i sin turkos VOC-Volvo.

En stor och viktig del i TV-Svängen är att det även är deltävling i rikstäckande Klassiska Rallycupen. Över 40 klassiska rallybilar anför det stora startfältet och först ut av dessa är en verklig udda fågel i rallyskogen.

- Närkingen Bosse Rönnbäck kör med en enormt stor Ford Starliner från 1961 och det vågar jag lova, häftigare än så har jag svårt att tänka mig, berättar Gunnarsson. I det här gänget finns tre Hörby-förare anmälda, Rune Nilsson, Håkan Lindeborg och så välkände Peter Strid med sin f.d VM-bil en Opel Manta 400.


SMK Hörbys Peter Strid kör en Opel Manta 400 so men gång körts i Rally-VM och blir en given publikfavorit när Klassiska Rallycupen gästar den 55:e TV-Svängen

Sex specialsträckor bjuder SMK Hörby på och där då sträcka två sydost om Hörby är ett givet mål för publiken.

- Här finns Bilmånsson Arena alldeles intill specialsträckan med flera olika aktiviteter för hela familjen, berättar Gunnarsson.

- Att det även blir extra laddning av Volvo-förarna garanteras då Bilmånsson satt upp extra priser på sträckan för just dom som kör Volvo!

Första start är klockan 10.00 från Parktorget i Hörby där sedan första bil går i mål runt 14.30. Efter tre körda sträckor är det serviceuppehåll på Linderöds Idrottsplats dit bilarna kommer från klockan 12.30.

Tommy Svensson