Nyheter

Rally-SM flyttar fram sina positioner ytterligare, får "Super-Rally-Weekend" 2020
Ett nytänt mästerskap. En Super-Rally-Weekend i juni 2020. Rally-SM fortsätter sin frammarsch. 6 oktober kan dessutom svensk rallysport få fira ännu en juniorvärldsmästare.

? Vi är mitt i en resa, ett återtåg för ett folkkärt mästerskap och en svensk nationalsport, förklarar Lars Mattsson, ordförande för de 13 samverkande SM-arrangörerna, MAS.

Svensk rallysport befinner sig sedan några år tillbaka i en uppåtgående kurva både sett till elit, bredd samt tävlingar, inte minst avseende Rally-SM.

Årets mästerskap har handlat om stjärnor som Johan Kristoffersson, Patrik Flodin, PG Andersson, Fredrik Åhlin och i ett senare skede även Mattias Ekström.

? Vi tror starkt på mästerskapets och rallysportens framtid, säger Lars Mattsson.

I samband med att årets Rally-SM avslutades med Sparbanken Karlshamn Rally Blekinge fick de sex mästerskapstecknen sina rättmätige mottagare; Patrik Flodin, Ilsbo MK (Trimmat 4WD R5), Joachim Grahn, Simrishamns MK (4WD övriga), Robin Sandberg, Ryds MK (Trimmat 2WD R3), Robert Andersson, Eskilstuna MK, (Otrimmat 2WD R2), Pontus Lönnström, Nora MK (JSM Otrimmat 2WD, R3) samt Simon Karlsson, Gullabo RC,(JSM Trimmat 2WD R3).

Totalsegern i Sparbanken i Karlshamn Rally Blekinge togs av Fredrik Åhlin, Karlstad MC.

3-6 oktober körs Wales WRC-tävling som även är final på junior-VM i rally, JWRC. Två svenskar kan segra i årets JWRC ? Tom Kristensson och Dennis Rådström.

? Rally-SM ska genom samarbete och kvalitetssäkring stärkas som mästerskap, som varumärke och som plantskola för svenska rallytalanger, framtida WRC-förare, säger Lars Mattsson.

Nu ser MAS fram mot Rally-SM 2020. Totalt rör det som sex deltävlingar, varav två vinter, med start i Sandviken 31 januari. SM-finalen är East Sweden Rally i Linköping 5-6 september.

En stor nyhet i nästa års Rally-SM är den ?Super-Rally-Weekend? som uppstår 26-27 samt 28 juni när SM-veckans Rallysprint i Halmstad läggs direkt efter SM-deltävlingen i Skillingaryd.

? Vi har jobbat hårt för detta, nu får vi ett win-win-win-win-förhållande för tävlande, publik, funktionärsstab samt RF:s och SVT:s samarbete kring SM-veckan. I och med upplägget kan vi få ett superstartfält, säger Lars Mattsson.

Han berättar att det har varit många turer kring upplägget, och att beskedet var välkommet. Det ställer också krav på arrangerande Skillingaryds MK

? Vi kommer att anpassa vårt tidsschema för tävlingen så att de tävlande ges tid till att serva och bygga om sina tävlingsbilar inför starten i Halmstad. Det är bara tolv mil mellan tävlingsorterna, förklarar arrangörsklubbens Sara Mejving och tillägger vikten av den arrangörssamverkan som sker tack vare MAS.

Även C G Wilke, Hässleholms MK, som arrangerar SM i rallysprint under SM-veckan, välkomnar beskedet om att tävlingen är förlagd till söndagen direkt efter SM-rallyt. Det löser logistiken och banbyggnationen.

? Rally kräver en stor funktionärsstab samt behöver mycket teknik och material för att arrangera en tävling. Att sprinten körs i anslutning till Rally-SM i Skillingaryd underlättar för oss på alla sätt och vis, säger han.

Tävlingskalender Rally-SM 2020:
31 jan-2 febr, Sandviken
28-29 febr, Vännäs
22-23 maj, South Swedish Rally
26-27 juni, Skillingaryd (28 juni arrangeras SM i rallysprint i Halmstad)
14-15 aug, Hässleholm
5-6 sept, Linköping