Nyheter

I Wales Rally GB avgörs vem som blir juniorvärldsmästare i Rally
Sent på torsdag eftermiddag startar den femte och sista deltävlingen i årets Junior-VM, JWRC, i rally från Liverpool, och avslutas på söndag eftermiddag i Llandudno i nordvästra Wales, där även tävlingens Servicepark är.
På plats är Tom Kristensson från Hörby med co-driver Henrik Appelskog från Motala för att fightas om segern i JWRC i skogarna i Wales.

Tom och Henrik leder inför den avgörande tävlingen med 1 poäng före spanjoren Jan Solans och 24 poäng före den andre svensken i mästerskapet, Dennis Rådström. I finaltävlingen gäller dubbla poäng, 50 poäng till segraren, och dessutom finns det 22 sträcksegerpoäng att tävla om. Det gör att det finns ett antal kandidater till slutsegern, men mest sannolikt kommer det att stå mellan de tre främsta, men även estländaren Roland Poom har möjligheten, om de som ligger före i tabellen, mer eller mindre misslyckas

- Det finns många olika scenarier om hur poängfördelningen kan bli, eftersom en deltävling får räknas bort och alla sträcksegerpoäng räknas, men det är inte något vi lägger krut på, utan vi focuserar helt på tävlingen, säger Tom.

22 specialsträckor på drygt 31 mil totalt skall avverkas, på grusunderlag, frånsett några kortare publiksträckor på asfalt, bl.a. en på klassiska racingbanan Oulton Park, på torsdagskvällen, och Great Orme runt halvön utanför huvudorten Llandudno, på söndagen. De flesta sträckorna är välkända från tidigare VM-tävlingar i Wales, där underlaget kan skifta, mycket beroende på vädret, allt från ösregn till behagligt höstväder. De sista sträckorna, både på fredagen och på lördagen, kommer dessutom att köras i mörker. Lördagen kommer att bli en tuff dag, då man skall köra drygt 15 mil specialsträckor utan service. Man har endast ett däckbytesuppehåll efter första rundan på dagens sträckor.

- Jag har sett fram emot den här tävlingen hela säsongen, det är en dröm att få komma hit och tävla, så det skall verkligen bli kul, säger Tom.

- Sträckorna här i Wales är mera likt det jag är van vid, både beträffande karaktär och underlag, men det gäller att läsa av underlaget, eftersom det kan skifta en hel del, allt från bra fäste till snorhalt.

- Vi skall jobba på att få till noter och setup på bilen och hitta rytmen. Får vi samma känsla som i Finland, kan vi vinna både tävlingen och mästerskapet, och att vinna mästerskapet är helt klart målet.

- Säsongen har gått långt över förväntan, planen var att detta år skulle bli ett läroår, då det både var ny bil och nya tävlingar, men med två första platser, en andra och en tredje plats, visar att jag är på rätt nivå, och är, om allt går vägen, redo att ta nästa steg, avslutar en samlad Tom från Wales, där förberedelserna är i full gång.

Tom Kristensson Motorsport