Nyheter

Värdiga vinnare i Sydsvenska Mästerskapet
Vid målgång i Rally Blekinge går det också att summera årets Sydsvenska Mästerskap. Avslutningstävlingen blev precis så spännande och utmanande som alla förutsåg. Vägnätet som arrangörsklubbarna Asarums MS och Olofström MK har till sitt förfogande är utan tvekan i en klass för sig och kräver ett visst mått av eftertanke för att ta sig i mål. Många stenar är det och svänger gör det nästan hela tiden. Arrangemanget blev hellyckat, inte lätt att förstå att de två klubbarna inte varit SM-arrangörer sedan slutet av sjuttiotalet.

Sydsvenska Mästerskapet arrangeras i samarbete med Ramudden och omfattar två stycken distriktstävlingar ur SSRC och de två SM-tävlingar som körs i södra Sverige, totalt alltså fyra tävlingar där alla räknas i Mästerskapet.

Mästerskapet körs i fyra klasser: 4WD och sen sker en uppdelning av trimmat 2WD då FWD och RWD korar två separata mästare. Slutligen har R2 en egen klass motsvarande otrimmat 2WD i SM. Poängen i mästerskapet fördelas enligt regelverket för SM, inklusive Super Stage, och poänglistan sammanställs ur resultatlistorna för varje tävling. Alla förarklasser ingår i respektive bilklass.

Inför tävlingen fanns fyra möjliga vinnare i 4WD. Två av dem, Robin Adolfsson, Wäxjö och Patrik Flodin, Ilsbo, kom inte till start och då skulle kampen avgöras mellan Mattis Olsson/Marcus Sundh, Gullabo och Joachim Grahn/Rickard Nilsson, Simrishamn. När Joachim och Rickard fick utgå på grund av sjukdom kunde Mattis och Marcus defilera in i mål och till segern i SSM och de 12.500:- som tillfaller segraren.

Topp tio i 4WD efter de fyra deltävlingar ser ut så här.
1. Mattis Olsson, Gullabo RC, Ford, 63p
2. Joachim Grahn, Simrishamns MK, Ford, 43p
3. Patrik Flodin, Ilsbo MK, Skoda, 30p
3. Robin Adolfsson, Wäxjö MS, Mitsubishi, 30p
5. Fredrik Åhlin, Karlstad MC, Skoda, 29p
6. Mattias Monelius, SMK Örebro, Skoda, 28p
7. Johan Kristoffersson, MK Team Westom, VW, 23p
8. Martin Berglund, SMK Gävle, Skoda, 22p
9. Mattias Ekström, Finskoga MK, Skoda, 18p
10.Joachim Carlström, Gullabo RC, Mitsubishi, 16p

I den framhjulsdrivna klassen tar Robin Sandberg/Mathias Bengtsson, Ryd sin tredje seger i SSM och vinner därmed en helt överlägsen seger i mästerskapet. Johan Green/Kevin Athley, Hässleholm behåller sin andra plats medan Viktor Karlsson/Erik Lindfors, Nybro tar sig förbi Jonas Åkesson/Martin Holmdahl, Karlskorna då Jonas tvingas bryta på sista sträckan.

Ställningen totalt blir då:
1. Robin Sandberg, Ryds MK, Toyota, 85
2. Johan Green, Hässleholms MK, Toyota, 46
3. Viktor Karlsson, Nybro AC, Suzuki, 42
4. Jonas Åkesson, Karlskrona AK, Toyota, 39
5. Stefan Alenmalm, SMK Trollhättan, Toyota, 36
6. Victor Karlsson, Vimmerby MS, Toyota, 33
7. Robert Karlsson, Ljungby MK, VW, 26
8. Joacim Kristiansson, SMK Hörby, Toyota, 25
9. Johan Holmberg, Gotlands MF, Toyota, 13
10.Daniel Röjsel, SMK Dala Falun, Opel, 12

Den bakhjulsdrivna klassen vanns i kavaj av Thomas Grönberg/Mikael Johansson, Oskarshamn. Daniel Wall/Jens Jakobsson, Kvarnvingarna gjorde vad de kunde genom att, liksom i SSR, bli bästa bakhjulsdrivna bil. Avancerar från sjätte till fjärde plats gör Daniel Brorsson/Julia Thulin, Wäxjö, ett välförtjänt och välljudande avbrott i Volvo dominansen med sin BMW.

1. Thomas Grönberg, Oskarshamns RRC, Volvo, 68p
2. Daniel Wall, MSK Kvarnvingarna, Volvo, 60p
3. Per Eriksson, Emådalens MK, Volvo, 35p
4. Daniel Brorson, Wäxjö MS, BMW, 34p
5. Anton Claesson, Grimslövs MS, Volvo, 28p
6. Joakim Hansson, Grimslöv MS, Volvo, 24p
7. Lars Mårtensson, SMK Hörby, Volvo, 22p
8. Emil Karlsson, Hällefors MK, Volvo, 21p
9. Martin Norenby, Dals MK, Volvo, 20p
10. Henrik Lennartsson, Skillingaryds MK, Volvo, 13p

Slutligen R2 klassen, som i SM kallas 2WD otrimmat. Där noterar vi att ordningen från början av säsongen är återställd då Victor Hansen/Victor Johansson, Hörby tar tillbaka sin första plats efter att Elias och Magnus Lörd, Hässleholm fått låna den en stund. William Binbach/Robin Hallman, Kolsva avancerar från sjätte till tredje plats och Pontus Lönnström/Stefan Gustavsson, Nora från fjortonde till fjärde tack vare sin seger i Blekinge.

1. Victor Hansen, SMK Hörby, Peugeot, 54p
2. Elias Lörd, Hässleholms MK, Ford, 41p
3. William Binbach, Kolsva MS, Peugeot, 37p
4. Pontus Lönnström, Nora MK, Ford, 35p
5. Isac Nordström, Kullings MS, Ford, 33p
6. Robert Andersson, Eskilstuna MK, Peugeot, 31p
7. Hampus Jakobsson, SMK Nyköping, Peugeot, 24p
8. Robin Svensson, SMK Hörby, Peugeot, 21p
9. Adam Westlund, Latvia, Peugeot, 19p
10.Oscar Ljung, Simrishamns MK, Ford, 18p

Mästerskapet inleddes alltså med SSR South Swedish Rally. Andra deltävlingen var Wäxjös Dackefejden den 29 juni. Tredje tävlingen EC Snapphanerallyt i Hässleholm den 10 augusti och avslutningen i Karlshamn den 20-21 september.

De av de tio främsta i varje klass som tagit poäng i minst tre tävlingar är inbjudna till att avsluta säsongen med SSRCs och SSMs gemensamma finaltävling och prisutdelning i Hovmantorp den 26 oktober.

Komplett regelverk och poängställning för Sydsvenska Mästerskapet i Rally finns hemsidan www.ssmrally.se

Mats Bergman