Nyheter

VOC Mekonomen Rallys MästarMöte avgjordes vid årets SverigeSeriefinal
I år, 2019 är det året då VOC Mekonomen Rally som klass fyller 30 år. Carleric Johansson grundande klassen 1989 och den har nu växt till Sveriges största rallyklass och dessutom enda enhetsklass av storlek. Den har dessutom ansvarat för fostrandet av det stora flertalet av Sveriges stora stjärnor i Rally och faktiskt också av flera norska. Årets final i SverigeSerien, Rikspokalen, blev slagfält för möjligen decenniets mest prestigefyllda rallymatch. MästarMötet i VOC. Samtliga segrare av SverigeSeriens elitklass i historien var personligen inbjudna och hela åtta av dessa lyckades uppbringa bil, utrusning och CoDriver för att komma till start. "Äldst" i gänget med sin första seger 1993, första året det organiserades en nationell serie i VOC, var Mats Karlsson och "yngst" Lukas Kindgren som vann så sent som i fjol, 2018. Segrare i det prestigefyllda MästarMötet gjorde André Nygren som vann SverigeSerien 2017.

Mästarmötet har sin grund i en uppdatering på Facebook där segraren 2009, Anders Banger, och CoDriver Krister Gull gjorde klart att de tänkte fira 10-årsjubileum som segrare i SverigeSerien med en comeback-start i Rikspokalen. Spekulationerna drogs igång om att få dit diverse rivaler och inte sen att se möjligheten till något stort kavlade Rickard Gustafsson upp ärmarna och smidde en plan för ett mästarmöte, ett "mästarnas mästare" i VOC.

- Till att börja med vill jag rikta ett stort tack till Rickard Gustafsson som står bakom såväl idé som genomförande av MästarMötet. Utan honom hade det här inte blivit av, tack Rickard! Jag brukar alltid säga att det är en stor ära att få ta över ansvaret för den här fantastiska klassen efter Carleric och det kan ibland vara svårt att se vad det är han en gång skapade men när man ser startlistan och namnen i den här tävlingen så imponeras man stort. Jag har gjort mitt yttersta för att föra hans arv vidare men skapelsen är definitivt hans. Jag fick höra från en av de tävlande som pratat med Carleric innan start då han stod och tittade på alla bilar. Enligt källan var tåren i Carlerics ögon inte långt borta när man såg den långa långa lååånga rad av Volvobilar som radade upp sig. Jag kan bara säga att Carleric, var stolt, väldigt stolt och det med rätta säger klassansvarige Roger Fransson.

Åtta ekipage hade som sagt anmält sig till MästarMötet och det utgör nästan hälften av den exklusiva skara segrare som finns genom åren. Samtliga anmälda listas nedan och vi ska inte lyfta några namn som viktigare än andra. Men ett namn ska ändå lyftas särskilt och det är André Nygren. Detta av den enkla anledningen att André helt enkelt var snabbast av alla Mästare och därmed kan titulera sig MästarnasMästare i vad som troligen är den absolut svåraste klass att vara mästare i inom svensk rallysport.

Utöver MästarMötet kördes även vad som kom att kallas Revanschen. I kölvattnet av MästarMötet började det nämligen utkristalliseras ett flertal ekipage som såg en unik chans att ännu en gång få mäta sig med dessa legendarer. En av dessa som dessutom skulle visa att han absolut har kapaciteten att även han kunna få kalla sig Mästare är Elias Lundberg. Han var nämligen snabbast i hela tävlingen i klassen.

- Ett stort grattis till André som verkligen visade att hans seger 2017 i SverigeSerien högsta elitklass inte var någon tillfällighet. Med tanke på att det ändå var ett tag sedan André satt i en VOC-bil så kan jag inte annat än imponeras av hur han mäter sig med andra giganter och faktiskt sätter en bättre tid än självaste Elias Lundberg på sista sträckan. Riktigt bra gjort. Som segrare i MästarMötet och med titeln Mästarnas Mästare har André också fått ta hem en specialinskaffad, extra stor trofé som jag utgår ifrån kommer få en alldeles speciell plats på ett annars välfyllt prisbord hemma i Torsby. Stort grattis André.

Deltagande i MästarMötet var, i kronologisk ordning efter respektive förares första inteckning i historieboken.

Mats Karlsson 1993 & 1994
Billy Johansson 1995 & 1997
Joakim Hallkvist 2001 & 2002
Henrik Andersson 2003
Anders Banger 2009v Niklas Carlson 2010 & 2011
André Nygren 2017
Lukas Kindgren 2018

Roger Fransson