Nyheter

Svenska RallyCupen 2023 är på gång, arrangörerna samlade för upptakt
Svenska RallyCupen 2023 är på gång, arrangörerna samlade för upptakt.

Under söndagen samlades representanter från årets sex arrangörsklubbar för ett gemensamt arrangörsmöte ihop med Svenska RallyCupen där säsongen sparkades igång.

Till årets cup ser vi Götene MK, SMK Nyköping och Kullings MS under första halvan. I början på september ser vi en nykomlingen i cupen, där gör tävlingsmeriterade Vimmerby MS debut och följs sedan av Eskilstuna MK och final hos Västra Östergötlands MK.

På plats i Skänninge hos Västra Östergötlands MK samlades ett 15-tal verkliga rallyentusiaster, otaliga tävlingar och tävlingsmil har lagts av gänget i de respektive klubbarna genom åren, både i tävlingsledning och som aktiva i rallybil då som nu.

Mötet inleddes med en genomgång av cupens reglemente, med basen från 2022 och de synpunkter som inkommit till cup och tävlingsarrangörer kunde det snabbt konstateras att vi ligger rätt i tiden. Några mindre punkter kom till diskussion om eventuella ändringar eller förtydligande, något som nu ska utvärderas tillsammans innan 2023 års regler spikas, men ni behöver inte vara oroligt - det handlar om "detaljnivå".

Även de generella reglerna för sporten, nya myndighetsdirektiv och andra frågeställningar diskuterades, bland annat gjorde förbundets sportgrenskoordinator Lars Jonsson ett kort besök, svarade på frågor samt samlade synpunkter och frågeställningar från klubbarna på plats - bland annat gällande de striktare direktiven kring skyltning utefter vägar.

Avslutningsvis gick vi borden runt bland arrangörerna där klubbarna gav en kort presentation av sin tilltänka tävlingsbana, med tanke på tidsspannet skiljer det också stort i hur långa klubbarna kommit i arbetet - vissa har just avslutat 2022 års tävling medans de tidiga arrangörerna har banan klar i detalj - startar gör vi i Götene Folkets Park den 6:e maj.

Vi kan konstatera att snittet kommer ligger på 4-5 specialsträckor och runt 4 mil special. Vissa arrangörer kommer bjuda på en riktiga publiksträckor under rallyt, kortare och publikvänlig sträcka där vi också kan nå ut till en större målgrupp medans resterande del av banan innebär rejäla sträckor i skogen.

Tävlingskalender 2023
>> 06/05: Götenerundan, Götene MK.
>> 03/06: Gästabudstrofén, SMK Nyköping.
>> 05/08: Kullingstrofén, Kullings MS.
>> 02/09: Emiltrofén, Vimmerby MS.
>> 23/09: EMK-Kannan, Eskilstuna MK.
>> 21/10: Marknadsnatta, Västra Östergötlands MK.


Jeremias Ericsson