Nyheter

Premiär för VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie i Torsby
Att VOC Mekonomen Rally inleder säsongen med deltävling i SverigeSerien i Torsby och Finnskogsvalsen Fryksdalens Brunnsborrning Rally är en stabil tradition. Säsongen 2023 är inget undantag. På lördag är det därför dags för VOC klassens fartfantomer att än en gång utmana Torsbyskogarnas spännande och utmanande vintervägar. Kampen kommer att blir tuff.

Torsby har bjudit VOC Mekonomen Rally på jättefina vinterrallyn i ett flertal år och har också blivit utsedd till årets arrangör av klassens deltagare flera gånger. Ett rally som slogs med en del problem i fjol under ny ledning men där gamla krafter nu är tillbaka i centrum för både för klubben och tävlingen. Toppklass att förvänta alltså.

- Rallyt har blivit en tradition, nästan en institution i vår SverigeSeries kalender. I år kommer vi precis som vi gjort tidigare att dela rallyt i två. De första sträckorna i dagsljus, en perfekt inledning på säsongen. Efter en lite förlängd service så kör vi ytterligare sträckor som ett andra rally i mörker som för oss alltså räknas som deltävling två i årets SverigeSerie, säger klassansvarig Roger Fransson.

För de i klassen som eventuellt tvingats bryta före service är det öppet att starta om i tävling två, det vill säga efter service, utan några tidstillägg bara man hinner till sin tid i fältet ut från service.

Vädret i området har den senaste månaden varit jättebra för vinterrally. Den senaste veckan har dock bjudit på utmaning i form av plusgrader men enligt tävlingsledningen inte alls i sådan omfattning att det har förstört den härliga isbotten som finns uppbyggd i vägarna. I Torsby tätort ser det fortsatt varmt ut men välkomna minusgrader i prognosen för helgen gällande skogarna kring Sysslebäck, som bättre speglar väderförhållandena ute på sträckorna, borgar för fina tävlingsvägar.

- Antalet startande är i år sisådär, 24 VOC ekipage till start inklusive en junior är förvisso nästan halva startfältet men ändå lite färre än vad man kunnat hoppas på. Kanske är detta "det nya normala" för svenskt vinterrally? Däckpriser som skjutit i höjden tillsammans med allt mer oförutsägbara vintrar som gör att ganska få i vårt avlånga land faktiskt kan räkna med att få användning för sina däck utan att tvingas till långa resor för tävling, det ställer till det en hel del.

Sedvanligt tuffa tag att förvänta i VOC Mekonomen Rally

År efter år så kan vi konstatera hur tuffa klasserna är i VOC. Den stora mängden tävlande i klassen totalt och de precis jämna bilarna skapar en stenhård och utvecklande konkurrens.

- Något färre till start i Torsby än vad vi varit tidigare om åren men med flera kanonförare på plats så blir konkurrensen ändå tuff.

Går det att förutspå en vinnare i klasserna?

- Absolut! Fjolårets mästare Patrik Fredriksson får utan tvekan bära oket av att vara favorit i högsta elitklassen. Det tror jag för övrigt är en mening som jag kommer att upprepa många gånger under kommande säsong. Spännande att följa blir hur väl uppklassade Magnus "Linkan" Lindqvist tar sig an sin nya omgivning.

- I lägre elitkass är det knepigare. Daniel Jonsson, Noah Grönkvist och Jonas Karlsson - det tror jag är pallen, men i vilken ordning det står skrivet i stjärnorna. En sak är säker och det är att ingen av dem kommer att vika ner sig utan kamp.
- Som vanligt är det extremt vanskligt att tippa bland C-förarna. Speciellt tidigt på säsongen. Några helt nya namn blir spännande att följa, kanske någon som överraskar stort? Men måste jag tippa så säger jag Robin Persson eller Adam Martinsson som vinnare. Men jag vill också gardera med Gabriel Banger som kliver in från att vinna juniorklassen stort i fjol och med fantastiskt fin fart redan utan noter. Vad tänker han hitta på nu när han får veta vad som döljer sig bakom krönet och inte behöver lita till den Bangerska grundregeln "håll fullt över krön - det kan vara rakt"?

Ett jättekul inslag i klassen är att vi har långväga gäster i form av Jochen Walter (A) och Jürgen Krause (C). Extra hjärtligt välkomna till er som skänker lite skön internationell aura till Finnskogsvalsen Fryksdalens Brunnsborrning Rally.

Välkomna alla till en ny rafflande säsong i VOC Mekonomen Rally. Välkomna till Finnskogsvalsen Fryksdalens Brunnsborrning Rally. Välkomna till en härlig rallydag där fajterna kommer att ta underhållande proportioner.

Roger Fransson