Nyheter

Ingen topplacering för Tom Kristensson på Gran Canaria
Ingen topplacering för Tom Kristensson i en tuff tävling på Gran Canaria och ERC Rally Islas Canarias.

Det blev en 13 plats för Tom och Andreas Johansson i EM-tävlingen på Gran Canaria, och en 12 plats i EM och några poäng, då hemmaföraren Jan Solans, som blev fyra, inte tävlande om EM utan endast spanska Mästerskapet.

- Vi hade en riktigt bra känsla när vi kom hit, och både testen och kvalificeringssträckan gick bra, och även den inledande korta superspecialen på torsdagskvällen, säger Tom

- Det beryktade snabba väderomslagen gjorde sig påminda redan på fredagens första sträcka med våt vägbana som sedan torkade upp lite senare i fältet och detta hände sedan på fler sträckor båda dagarna, det kunde till och med variera på samma sträcka. Det gjorde det hela lite oroligt, men det drabbade nog de flesta ganska lika. Det svåraste var att göra rätt däckval, då man inte kunde förutse hur vädret skulle vara.

- Jag tyckte ändå att körningen stämde bra och bilen kändes väldigt bra, men tiderna var lite efter de snabbaste. Visserligen var det den första asfalttävlingen med en Citroen, och det tar lite tid att hitta de rätta inställningarna på bilen och at få den rätta känslan. Efter lite justeringar fick vi till ett antal bra sträckor andra dagen, med två sjätteplatser och ytterligare att par på topp tio.


Foto: Tagai Racing Technology

Startfältet var nog även ett av det starkaste i en EM-tävling, där tidsdifferenserna blev ovanligt små långt ner i listan. Det skilde 58 sekunder från Tom och Andreas 13 plats till en pallplats efter 19 mil specialsträckor. Ovanligt få drabbades av tekniska problem och punkteringar, vilket beror på att det är fina jämna vägar, och att det inte går att gena utanför asfaltkanten på många ställen, Oftast är det en bergvägg på ena sidan och ett vägräcke på andra sidan.

En av de få som fick problem var Toms teamkamrat i TRT Citroen Rally Team, Mads Östberg, som redan på väg till sträcka tre fick ett drivaxelbrott, fick köra två sträckor med enbart bakhjulsdrift, innan det var service och man kunde reparera. Det resulterade i en för honom blygsam placering i slutresultatet.

- Sammanfattningsvis vill jag ändå säga att det var en fantastisk upplevelse, vägarna, vyerna och helt otroliga fans. Tävlingen har även gett väldigt nyttiga och lärorika erfarenheter för framtiden. Allt har fungerat bra med bilen, däcken och teamet och det är vi glada för, nu är det bara chauffören som skall kapa några sekunder här och där, säger Tom med ett leende

För övrigt levde Tom upp epitetet han fått i rallykretsar, "Smiling Tom", då han utsågs till tävlingens gladaste förare

Topp tre i tävlingen tillhörde alla de tippade förhandsfavoriterna. Vann gjorde fransmannen Yoann Bonato, före Hayden Paddon från Nya Zeeland, och spanjoren och förra årets Europamästare Efrén Llarena.