Nyheter

Kunglig inramning när Sverigeserien besöker Slottssprinten
Det drar ihop sig i årets upplaga av VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie. Seriens sjätte tävling av säsongens totalt åtta står för för dörren. Och det är en galapremiär. Slottssprinten har aldrig tidigare ingått i serien. Ett kort intensivt rally på helt fan-tastiska sörmländska rallyvägar och med en otroligt inramning på Ericsbergs Slotts ägor. Och inte minst en fantastisk avrundning på dagen med grillfest och musik fram till småtimmarna.

SverigeSerien brukar normalt ta semesterledigt och inte köra någon tävling i juli.

- I år provar vi att göra avsteg från detta när fantastiska Slottssprinten i trakterna av Katri-neholm öppnar en möjlighet för oss att delta. Sett till antalet anmälda så gillar klassen verk-ligen det greppet, 45 bilar till start är bäst hittills i år. Extra kul också att hela fem av dessa är juniorer och att juniorklassen domineras totalt av VOC ungdomar. VOC är trots vad vissa olyckskorpar enträget kraxar en ryggrad i svenskt rally både igår, idag och för framtiden - trots avsaknad av takscoop.

Andreas, Daniel, Magnus eller Patrik i högsta elitklassen?

På tävlingen körs och prisbedöms förarklasserna A och B sammanslaget på modernt vis. Vi gillar detta men enligt SverigeSeriens gällande regler för året så kommer klasserna självklart att separeras när poäng i serien delas ut.

- På Slottssprinten så tror jag Elit A blir en fråga mellan SverigeSeriens giganter Magnus "Linkan" Lindqvist och Patrik Fredriksson. Men garderar för hemmaåkare Daniel Suvala och Andreas Hultström. Båda dessa har Svenska Rallycupen som sitt huvudsakliga fokus och vi har därför inte sett dem i SverigeSerien tidigare i år. Det blir en intressant kraftmätning så-väl mellan förare som i någon mån också mellan serier. Mitt tips är att det blir jättetufft. Men tvingas jag att rejta någon av dessa lite högre så säger jag trots allt Magnus Lindqvist. Han och CoDriver Sara Ridde kör med ett fantastiskt självförtroende just nu.

Ska Magnus Westman försvara positionen i Elit B?

VOC Mekonomen Rally Elit B är om möjligt ännu mer svårtippat.

- Magnus Westman leder serien i Elit B men han har ändå en något svagare personlig po-ängsvit om vi tar hänsyn till att tävlingar ska strykas. Med det sagt tror jag inte att Magnus vinner i helgen. Noah Grönkvist, Tim Palmkvist och Daniel Jonsson har alla starkare person-liga serier. Både Tim och Noah bröt senast i Nora. Noah var dessutom lite ur slag den dagen, hann rätta till detta med en supertid på SS2 innan han bröt med tekniskt fel på SS3. Daniel var å' sin sida i storslag och radade upp kanontider. Hoppas bara att en förvisso mjuk och helt odramatisk men dock rullning i SM Rallysprinten uppe i Umeå inte satt spår i självförtro-endet på Daniel och bisittare Emma Hägg. Måste jag välja bara en så blir det på ren mag-känsla Noah Grönkvist med Lucas Ivarsson Olsson vis sin sida. Tim kör "under bilan" med ett svagt resultat och en överhoppad tävling. Det tror jag kan spela roll i det psykologiska spe-let.

Emil Huss igen i Cupklassen?

VOC Mekonomen Rallys C-förar klass som vi kallar Cupklassen innehåller en rad nya namn som klassansvarig med egna ord inte har full koll på. Inte annat att förvänta i en klass som enligt nyligen gjord genomgång och rensning av registret omfattar mer än 800 (åtta hundra!) bilar.

- Trots detta vågar jag sticka ut hakan och säga att Emil Huss vinner VOC-C i Slottssprinten. Emil och CoDriver Jonas Holm går från-klarhet-till-klarhet och vinner i stort sett alltid då dom kommer till start. Lördagens batalj tror jag inte blir något undantag. Gardering blir återigen Gabriel Banger. Han har haft det motigt och förföljts av hinder på vägen, rasad växellåda etc. Någon gång kommer det att vända för denne jätteduktige unge rallyförare. Blir intres-sant också att se hur förare med fokus på SverigeSerien klarar konkurrensen mot högprofi-lerade Grupp-F-åkare med internationellt fokus som duon Ted och Katrina Malm, kända för att driva Volvo Euro Cup. VOC och GrF tävlar i gemensam klass i Slottsprinten. Även om GrF´s friare reglemente ger dessa förare fördelar så tror jag att VOC åkarna som helhet består testet.

Hugo Carlberg förmodad vinnare i juniorklassen

Juniorfältet väldigt riktigt bra i Slottssprinten.

- Trots bred och tuff konkurrens så har unge hårdsatsande SverigeSerie-fantomen Hugo Carlberg mitt fulla förtroende. Bara skönt att Hugo nu får ordentligt motstånd och får chans att visa vilken utomordentlig rallyförare den unge Fagerstasonen redan torts sina unga år är. Med konkurrens från namn som Emil Fällman och Ville Larsson så kommer Hugo att få göra sitt yttersta för att segra men jag tror helt enkelt att han består testet. Hela Team Carlbergs satsning osar kunskap, klokskap och väl genomtänkt. Den seriositeten tror jag teamet får en tidig utbetalning redan nu.

Välkommen till ett helt fantastiskt rally på Ericsbergs slotts ägor på lördag. Välkommen till Slottssprinten. Vi vågar från VOC Mekonomen Rallys sida återigen utlova en dag med massor av maximalt högoktanig rallyunderhållning.

Roger Fransson